Aktualno

PRIJETI LI EPIDEMIJA? Ospice nam stižu balkanskom rutom

Cijepljenje

Posljednjih nekoliko mjeseci u medijskim stupcima proširila se vijest o pojavi ospica, vrlo zarazne virusne bolesti, i to u susjednim nam državama – Srbiji i Kosovu.
Sumnja o mogućem širenju ospica na naše područje pojavila se nakon što su u Hrvatskoj novogodišnje praznike proveli brojni posjetitelji iz regije. Nas je ta informacija još više zaintrigirala zbog činjenice kako je Dubrovnik bio ‘glavna meta dočeka’ regionalnih gostiju koji su odlučili ispratiti staru godinu uz zvuke balkanske zvijezde Dina Merlina.

Postoji li opasnost od ospica u našoj županiji, u kojoj su u posljednjih pet godina zabilježena tri slučaja oboljenja, odlučili smo pitati dr. med. spec. epidemiologije Mata Lakića. Prema njegovim riječima, iako na području Dubrovačko-neretvanske županije nije zabilježen slučaj pojave ospica, rizik od pojave ospica i njihovog širenja je velik. Razlog za strah stvorila je epidemija koja se pojavila na području Srbije i Kosova, a odnijela je i dva života.
-U Republici Srbiji je od listopada 2017. do početka siječnja 2018., od ospica oboljelo preko 800 osoba, od čega ih je trećina hospitalizirana, a svaki osmi je dobio upalu pluća. Umrle su dvije osobe, tridesetogodišnji muškarac i dvogodišnje dijete – rekao je dr. Lakić te istaknuo kako je ‘procijepljenost protiv ospica u našoj županiji među najmanjima u Hrvatskoj’.

-Situacija je najlošija u gradu Dubrovniku i okolici i to posebice kod predškolske djece. U slučaju pojave jednog oboljelog od ospica u našoj županiji postoji velika opasnost daljnjeg širenja na necijepljene osobe što u školama i vrtićima može dovesti do velike epidemije s katastrofalnim posljedicama – kazao je.

Cijepljenje najučinkovitije
U najranjivijoj skupini nalaze, kako kaže Lakić, ‘svi koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli ospice’ te su zbog toga u povećanom riziku obolijevanja. Kao jedinu učinkovitu preventivnu mjeru po pitanju ove bolesti, Lakić navodi – cijepljenje, budući da su ospice gotovo sto posto zarazne.
-Onaj koji nije otporan, a bio je u kontaktu sa zaraženom osobom, praktički uvijek oboli. Napominjem kako je oboljeli od ospica zarazan i jedan do dva dana prije pojave osipa – rekao je te uputio apel roditeljima koji nisu cijepili djecu.

-Odmah se javite nadležnom pedijatru, školskom liječniku, i cijepite Vaše dijete, kako bi izbjegli obolijevanje i fatalne komplikacije – zaključio je Lakić. Dodajmo kako se cijepljenje protiv ospica provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze prva doza nakon navršene prve godine života i druga doza prilikom upisa u prvi razred. Smatra se kako se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku, ako se postigne procijepljenost djece od preko 95 posto što je i preporuka Europske komisije o minimalnom cijepnom obuhvatu.

Uzročnik virus morbila
Ospice su u svijetu jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom. Simptomi ove zarazne bolesti, koja je uzrokovana virusom morbila, su osip, kašalj, curenje iz nosa, iritacija očiju i visoka tjelesna temperatura. Također, pojavljuju se Koplikove pjege (sitna bijela zrnca) na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza. Nakon par dana javlja se specifičan osip po koži, najprije iza ušiju i po licu, koji se postupno širi od glave, preko trupa do ekstremiteta. Osip traje 4–5 dana, a potom izblijedi. Virus se širi kašljanjem i kihanjem – izravnim kontaktom s bolesnikom. Budući da se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice, kako navode iz ZZJZDNZ. Oko 17 posto oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, grčenje usljed visoke temperature, proljev ili upala mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se kod šest posto oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist