Natrag
18.7.2018 14:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

PRIJESTOLNICA KULTURE Grad Dubrovnik predstavio kandidaturu

27.5.2015 @ 22:51 Dulist Kultura
5;5

Podijelite:

Predstavnici tima za pripremu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. predstavili su danas kandidaturu pred Stručnim povjerenstvom u Kući Europe u Zagrebu.

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu sastavljeno je od 12 članova, deset europskih stručnjaka i dva domaća neovisna stručnjaka koji će ocijeniti sve prijave te odlučiti koji gradovi idu u drugi krug natjecanja za prestižnu titulu.

Rezultate će Povjerenstvo objaviti u petak, 29. svibnja. Konačna odluka o hrvatskom gradu koji će 2020. postati Europska prijestolnica kulture, uz još jedan grad u Irskoj gdje također traje postupak odabira, znat će se krajem siječnja ili početkom veljače 2016.

Kandidaturu Dubrovnika su pred povjerenstvom predstavili gradonačelnik Andro Vlahušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje, Nina Obuljen Koržinek s Odjela za kulturu i komunikacije (IRMO), Ana Žuvela s Odjela za kulturu i komunikacije (IRMO), arhitekt Davor Bušnja, kustos Etnografskog muzeja Ivica Kipre, direktorica financija na Rochester Institute of Technology (RIT) Ivona Labaš, slikarica i umjetnička ravnateljica Artomata Gaella Gottwald, grafički dizajner Pero Mrnarević i stručna suradnica u Razvojnoj agenciji Grada Dubrovnika Jelena Brbora. Nakon izlaganja, članovi delegacije odgovarali su na brojna pitanja Povjerenstva.

Dva nacionalna člana stručnog Povjerenstva za izbor EPK, Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš, nakon potvrde europskih institucija imenovana su od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Europske institucije i tijela imenovali su deset stručnjaka. Europski parlament imenovao je sljedeće članove: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlaze. Europska komisija imenovala je Stevea Greena, Jordi Pardo, Suzanu Žilič Fišer. Europsko vijeće odredilo je sljedeće predstavnike: Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, a Odbor regija imenovao je Antona Romboutsa.

Jedna od uloga Povjerenstva, osim ocjena kandidatura i odabira liste gradova koji ulaze u fazu konačnog odabira, je i predložiti jedan grad za dodjelu naslova Europske prijestolnice kulture i novčane nagrade Melina Mercouri.

Povjerenstvo kroz fazu praćenja prati pripreme imenovanog grada sve do godine naslova, te na kraju podnosi izvješće Europskoj komisiji. Na temelju izvješća, Komisija donosi odluku o dodjeli novčane nagrade od milijun i pol eura.

Za titulu EPK u Hrvatskoj natječe se devet gradova: Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana