Kultura

PRIJESTOLNICA KULTURE Grad Dubrovnik predstavio kandidaturu

PRIJESTOLNICA KULTURE Grad Dubrovnik predstavio kandidaturu

Predstavnici tima za pripremu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. predstavili su danas kandidaturu pred Stručnim povjerenstvom u Kući Europe u Zagrebu.

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu sastavljeno je od 12 članova, deset europskih stručnjaka i dva domaća neovisna stručnjaka koji će ocijeniti sve prijave te odlučiti koji gradovi idu u drugi krug natjecanja za prestižnu titulu.

Rezultate će Povjerenstvo objaviti u petak, 29. svibnja. Konačna odluka o hrvatskom gradu koji će 2020. postati Europska prijestolnica kulture, uz još jedan grad u Irskoj gdje također traje postupak odabira, znat će se krajem siječnja ili početkom veljače 2016.

Kandidaturu Dubrovnika su pred povjerenstvom predstavili gradonačelnik Andro Vlahušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje, Nina Obuljen Koržinek s Odjela za kulturu i komunikacije (IRMO), Ana Žuvela s Odjela za kulturu i komunikacije (IRMO), arhitekt Davor Bušnja, kustos Etnografskog muzeja Ivica Kipre, direktorica financija na Rochester Institute of Technology (RIT) Ivona Labaš, slikarica i umjetnička ravnateljica Artomata Gaella Gottwald, grafički dizajner Pero Mrnarević i stručna suradnica u Razvojnoj agenciji Grada Dubrovnika Jelena Brbora. Nakon izlaganja, članovi delegacije odgovarali su na brojna pitanja Povjerenstva.

Dva nacionalna člana stručnog Povjerenstva za izbor EPK, Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš, nakon potvrde europskih institucija imenovana su od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Europske institucije i tijela imenovali su deset stručnjaka. Europski parlament imenovao je sljedeće članove: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlaze. Europska komisija imenovala je Stevea Greena, Jordi Pardo, Suzanu Žilič Fišer. Europsko vijeće odredilo je sljedeće predstavnike: Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, a Odbor regija imenovao je Antona Romboutsa.

Jedna od uloga Povjerenstva, osim ocjena kandidatura i odabira liste gradova koji ulaze u fazu konačnog odabira, je i predložiti jedan grad za dodjelu naslova Europske prijestolnice kulture i novčane nagrade Melina Mercouri.

Povjerenstvo kroz fazu praćenja prati pripreme imenovanog grada sve do godine naslova, te na kraju podnosi izvješće Europskoj komisiji. Na temelju izvješća, Komisija donosi odluku o dodjeli novčane nagrade od milijun i pol eura.

Za titulu EPK u Hrvatskoj natječe se devet gradova: Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist