Natrag
20.4.2019 07:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

PRIJEDLOG UPUĆEN SABORU Vlada izglasala Istanbulsku konvenciju

22.3.2018 @ 10:38 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Vlada RH na svojoj je sjednici u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija.

Uz prijedlog Zakona usvojena je i intepretativna izjava u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s Ustavom.

-Bit ove Konvencije je da statistika MUP-a govori da je u Hrvatskoj ukupno od 2013. do 2017. ubijeno 195 osoba, od kojih 91 žena. Čak 36 ubojstava bilo je od bliskih osoba, a 46 od partnera. To je bitno i time se trebamo baviti. Zato Konvencija mora biti podržana u Saboru te ojačati mehanizme suzbijanja ovog negativnog fenomena – rekao je prilikom izglasavanja predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Dodao je kako je SDP imao tri godine na vlasti za predložiti izglasavanje Konvencije Saboru, a to nije napravio, a danas vrši pritisak na Vladu da to učini.

Opširnije možete pročitati ovdje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana