Hrvatska

PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA Ako prođete kroz crveno, oduzima vam se vozačka

Prema novom prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje predlaže Ministarstvo unutarnjih poslova, ako vozilom prođete kroz crveno svjetlo ostat ćete bez vozačke dozvole, a ako na autocesti vozite 50 kilometara više od dopuštenog možete završiti do 60 dana u zatvoru.

Kako donosi Jutarnji list, isto toliko možete otići u zatvor i ako ste prošli kroz više crvenih svjetla na semaforu za redom. Ako ste se više puta vozili u pogrešnom smjeru ili ste se više puta odbili alkotestirati oduzet će vam se automobil.

Predlagači izmjena u uvodu tvrde kako je s ‘obzirom na učestalo kršenje prometnih propisa potrebno povećanje i usklađivanje težine sankcija kako bi se vozače odvratilo od kršenja prometnih propisa, posebice najtežih i najopasnijih’. Dakle, u MUP-u smatraju kako se broj prometnih prekršaja može smanjiti jedino represijom.

Ove izmjene bi na snagu trebale stupiti vrlo brzo. Možda već početkom sljedeće godine. Budu li te izmjene usvojene, za svaki prolazak kroz crveno svjetlo, bilo to u prvoj sekundi njegova paljenja ili desetoj, oduzima se vozačka dozvola na mjesec dana. Ako vam je to prvi put. I plaća kazna od 3 do 7 tisuća kuna. S obzirom na to da se prema ovom prijedlogu izmjena Zakona i fotografija smatra dokazom u prekršajnom postupku dovoljno je da vaš prolazak kroz crveno snimi prometna kamera.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Jutarnji list

 

Pročitajte još

Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima mandarina osiguralo 20 milijuna kuna

Dulist

Primili ste upozorenje o neovlaštenom pristupu kreditnoj kartici? Ne nasjedajte!

Dulist

NESLUŽBENO Od utorka opet skuplje gorivo

Dulist