Natrag
27.4.2018 10:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

Prijedlog Gradu: Pare trošiti namjenski!

31.5.2012 @ 11:46 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Radnim nacrtom Sporazuma o upravljanju gradskim zidinama ministrica kulture Andrea Zlatar Violić planira sav prihod od ulaznica na gradske zidine usmjeriti u gradski proračun.

No, dužnost grada je ta sredstva, za razliku od prakse u zadnje dvije i pol godine, namjenski utrošiti za obnovu i zaštitu kulturnih dobara. Grad se obvezuje, piše u nacrtu sporazuma, da će prikupljenim prihodom od prodanih ulaznica, prije svega, podmirivati materijalne i personalne troškove redovitog održavanja gradskih zidina. No, ministrica predlaže i uvođenje treće strane u sporazumni odnos, a to je zavod za obnovu Dubrovnika koji se ionako treba brinuti o zaštiti i obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika.

Sukladno predloženom sporazumu Grad bi Zavodu uplaćivao 30 posto sredstava od prodanih ulaznica na zidine za obavljanje njegovih zadaća propisanih Zakonom o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika.

Nadalje se predlaže kako će Grad Društvu prijatelja dubrovačke starine doznačiti iznos potreban za njegovo redovito funkcioniranje, te će osigurati dio ili sva sredstva potrebna za izvršenje projekata i programa Društva koji se odnose na zaštitu kulturnih dobara u Dubrovniku i na području nekadašnje Dubrovačke Republike, i to temeljem javnog poziva.

A Grad će sredstva i DPDS-u i ZOD-u za projekte i programe raspodijeliti na osnovi objavljenog javnog poziva. U tu će se svrhu imenovati i Povjerenstvo sastavljeno od dva predstavnika Grada, dva predstavnika Ministarstva te jednog predstavnika DPDS-a, koje će Gradu predlagati dodjelu sredstava po zaprimljenim projektima i programima.

Propisano je i kako se dodijeljena sredstva po javnom pozivu mogu utrošiti isključivo u programe konzervatorskog održavanja, rekonstrukcije, sanacije, zaštite i obnove. Nužna je i suradnja s Konzervatorskim odjelom te na kraju godine dostava izvješća  o utrošku sredstava. Treba spomenuti i kako bi se sklapanjem novog sporazuma raskinuli svi postojeći ugovorni odnosi između Grada i DPDS-a. 

No, ovo nije definitivni nacrt sporazuma, budući da sve zainteresirane strane Ministarstvu kulture na isti trebaju dostaviti svoja mišljenja i prijedloge za eventualne korekcije.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana