Zanimljivosti

Prije 453 godine umro je najveći hrvatski komediograf Marin Držić

Prije 453 godine umro je najveći hrvatski komediograf Marin Držić

Na današnji dan, 2. svibnja 1567. godine, prije točno 453 godine umro je najveći hrvatski komediograf Marin Držić.
Držić je umro u Veneciji, a pokopan je u bazilici dominikanske crkve Sv. Ivana i Pavla (Zanipoli).
Na vijest o njegovoj smrti Držićevi sugrađani reagirali su nadgrobnicama i sonetima na hrvatskom i talijanskom jeziku, zorno pokazujući koliko je bio cijenjen u Dubrovniku. Književnik Mavro Vetranović je bio Držićev rođak po majčinoj liniji pa je njegova nadgrobnica Na priminutje Marina Držića Dubrovčanina najintimnija, s mnogo podataka iz Držićeve biografije. Antun Sasin u tužaljki Antun Sassi u smrt Marina Držića, za Držića kaže da je bio ‘slava i dika sve mladosti’, ‘čast Dubrovnika’, čija će slava trajati vječno, dok ‘žarko sunce istječe’.
U spomen na njegovo posljednje počivalište 1972. je postavljen dvojezični natpis u drugoj pobočnoj kapeli lijevo od glavnog oltara.
Prošle godine, 9. svibnja 2019. godine, predstavnici Grada Dubrovnika predvođeni gradonačelnikom Matom Frankovićem posjetili su u Veneciji crkvu sv. Ivana i Pavla, gdje je 1567. godine pokopan Marin Držić. U ime Grada Dubrovnika, gradonačelnik Franković položio je vijenac na spomen ploču podignutu u čast slavnom hrvatskom književniku Marinu Držiću.

Izvor: Facebook/Dom Marina Držića

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist