AktualnoŽupanija

Prihvaćena Deklaracija o položaju i statusu županije!

Prihvaćena Deklaracija o položaju i statusu županije!

Nakon gotovo tri sata rasprave skupština DNŽ jednoglasno je prihvatila Deklaraciju o položaju i regionalnom statusu DNŽ.

Članovi SDP-a i HNS odbili su glasovati, pa je konačni broj glasova ZA bio 27, dok crvenih i žutih palica u zraku nije bilo.

Deklaracijom se među ostalim utvrđuje nekoliko strateških regionalnih ineteresa na krajnjem jugu Hrvatske:

– osigurati hrvatsku opstojnost na krajnjem jugu Hrvatske
– povezati dubrovačko područje s ostatkom zemlje i osigurati Pelješkim mostom cjelovitost teritorija RH
– utvrditi pravedne granice Prema BiH kod Neuma i Crnoj gori kod Prevlake
-omogućiti sugrađanima kvalitetan život, radna mjesta, perspektivu mladima,
– osigurati održiv razvoj, ujednačen za sve dijelove Županije i očuvati loklani ustroj koji to omogućuje
– očuvati bogatu kulturnu baštinu Dubrovnika i cijele Županije, kao i očuvati okoliš i prirodne jepote kao temelje našeg turizma, gospodarstva u cjelini kao i kvalitetnog življenja uopće,
– očuvati, odnosno vratiti, regionalna sjedišta državnih institucija u Dubrovnik, odnosno županiju.

Skupština Dubrovačko-neretvanske županije je uvjerena da je za ostvarenje navedenih interesa nužno da Županija ostane jedinica područne/regionalne samouprave te čvrsto stoji na, već višekratno izrečenom, stajalištu da:

– U svakom budućem regionalnom ustroju u Republici Hrvatskoj Dubrovačko-neretvanska županija mora biti samostalna područna jedinica, a grad Dubrovnik njeno regionalno središte. Dubrovačko – neretvanska županija odbacuje bilo kakav status koje je niži od statusa županije, regije, odnosno planskog područja, tj koji je niži od prve ustrojbene razine ispod državne. U prilog tome stoje povijesni, geostrateški, zemljopisni, gospodarski i razvojni
argumenti, a simbolično i suštinski i dubrovački grb koji se nalazi u kruni hrvatskog državnog grba.

– Županija kao jedinica područne/regionalne samouprave izraz je prava građana na regionalnu samoupravu i mora ostati ustrojena u skladu s voljom i interesima građana na određenom području, mora joj se osigurati više prava i veća sredstva u skladu s proklamiranom decentralizacijom i načelom supsidijarnosti.

– Odbacuje se predloženi model planskih područja iz Nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, kojim se Dubrovačko- neretvanska županija uvrštava u plansko područje Srednji i južni Jadran, kao i druge odredbe Nacrta koje umanjuju ulogu županije i njenih agencija u regionalnom razvoju, koje umanjuju ulogu manjih gradova i ruralnog područja i kojima se ukidaju područja od posebne državne skrbi bez odgovarajućeg prijelaznog razdoblja i prije dokidanja teritorijalne odvojenosti Dubrovačkog područja od matice zemlje.

– Traži se zaustavljanje preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Dubrovačko-neretvanske županije odnosno grada Dubrovnika i vraćanje preseljenih sjedišta nazad u Dubrovnik.

– Traži se od Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike Hrvatske da osiguraju poštivanje iskazane volje ove Skupštine kao legitimno izabranog tijela, predstavnika građana u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist