Politika

Prihvaćen Plan gospodarenja otpadom

Prihvaćen Plan gospodarenja otpadom

Brojni su problemi vezani za gospodarenje otpada na području Dubrovnika. Kako je rekla pročelnica Lončarić, pokrenute su aktivnosti provedbe plana, ali je veliki problem nepostojanje županijskog centra za otpadom, kao odvoza otpada s Elafita.

– Primarno je zatvaranje Grabovice, ovo predstavlja ekološki i građevinski problem, jer je hitno potrebno sanirati. Trebaju se sagraditi zeleni otoci, koji idu sporo radi imovinskopravnih uvjeta – dodala je pročelnica.

Marija Delija ne vidi razloga da na postojećim odlagalištima ne bude već sada dodatnih kontejnera za plastiku, staklo, novine i slično, jer 'moramo danas biti ekološki svjesni'.
– Možda je najbolje da se pričekaju rezultati istraživanja u Lučinom razdolju – izjavila je Delija, dok je njen viojećnički kolega Memed primjećuje kako se glomazni otpad idalje iskrcava na Mirinovu.

Sanju Puticu zanima pomišlja li Grad na kažnjavanje subjekata koji to rade, dok je Vlahinić istaknuo kako su 'svi kontejneri puni kućnog otpada'.
– Prezentacija s podzemnim kontejnerima je jedno od boljih rješenja. Znam da košta, ali vidi se samo vanjski dio i učimo se kulturi, ako plivamo u novcu nema potrebe da plivamo u smeću – kazao je Vlahinić.
Milo Hrnić napomenuo je kako bi trebalo promisliti o sredstvima EU.

– Grad će biti komunalno uređen, a postojeći je sustav iz 19 stoljeća. Novi projekt zaslužuje našu pažnju. Nemoguće je samostalno rješavati ovo. Treba nam model kakav je potreban gradu. Kad bi znali koji je model pristupili bi mu. Mi smo tek na počecima, da nemamo vrijedne radnike Čistoće bilo bi još gore. To moramo unaprijediti i postoje tehnička rješenja za to – istaknuo je gradonačelnik Vlahušić.

Vićan je potom zatražio povlačenje točaka 34. i 35.. Prva se tiče oslobađanja od komunalnog doprinosa za izgradnju građanske garaže, a druga izgradnje kolektora fekalnih voda u ulici Mata Vodopića. Vićan je kao oparen posebno skočio na prvo.

– Ne mogu vjerovati da je ovo jedna ozbiljna osoba napisala, prilaže se krivi dokument Ideja koja je data i koju je ovo Vijeće prihvatilo i podržalo. Moraju se ispuniti svi zakonski uvjeti jer lokacijsku dozvolu ja mogu dobiti na nekretnini čiji je vlasnik Milo Hrnić. Kakav imamo nadzor? Ovo je drugi put da se ovaj dokument stavlja na nezakonit način – kazao je Vićan.
– Riječ je o dobroj ideji i iznosu od 11 tisuća kuna, ali predlažem da se točka povuče – odgovorio je Vlahušić. A povučena je i točka o financiranju izgradnje javnog kolektora fekalne i oborinske odvodnje u ulici Mata Vodopića.

Vijećnici su izglasali i zaduživanje od 4 milijuna kuna JU Rezervatu Lokrum, za rekonstrukciju dviju drvenih kućica.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist