Grad

PRIHVAĆEN IZAZOV SUVLASNIKA PARCELE Mujan i Franković spremni živjeti kraj mulja na Osojniku

PRIHVAĆEN IZAZOV SUVLASNIKA PARCELE Mujan i Franković spremni živjeti kraj mulja na Osojniku

Javno izlaganje Prijedloga urbanističkog plana uređenja ‘Tehničko-tehnološki blok Osojnik’ održano je ovog petka u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Izrađivač plana je splitska tvrtka Urbos, a građanima su ga predstavili Maja Madiraca i Larisa Bačić iz spomenute tvrtke.

Obuhvat Urbanističkog plana uređenja ‘Tehničko – tehnološkog bloka Osojnik’ iznosi oko 17 hektara, od čega je u planu privesti gospodarskoj namjeni oko 8,99 hektara s obzirom na topografiju terena i vlasništvo ili oko 53 posto površine. U obuhvatu plana potrebno je osigurati prostor za građevinu za obradu građevinskog otpada, reciklažni centar Grada Dubrovnika (biokompostana i sortirnica), pretovarnu stanicu i postrojenje za obradu mulja.

Uvodno je Maja Madiraca istaknula kako je javni uvid vrlo bitan period u izradi dokumenata prostornog uređenja, a bez odluke Gradskog vijeća izrada plana ne bi ni mogla početi.

-Područje platoa na kojem će se nalaziti Tehničko-tehnološki blok ne ugrožava izvorišta pitke vode Dubrovnika – rekla je Madiraca dodavši kako je u tu svrhu obavljeno i mikrozoniranje u cilju zaštite izvorišta pitke vode Omble i Palate, a na traženje Hrvatskih voda. Mikrozoniranje je obavila tvrtka Geoaqua te je zaključeno kako lokacija TT bloka Osojnik ne pripada zonama sanitarne zaštite izvorišta Ombla i Palata.

Obuhvat plana utvrđen je Prostornim planom Grada Dubrovnika, nalazi se izvan naselja i do lokacije se pristupa makadamskim putom. Madiraca je istaknula kako u Dubrovniku ima vrlo malo područja koja nisu u obalnom pojasu, odnosno vrlo je malo prostora za ovakve sadržaje.

Larisa Bačić istaknula je kako su planu prethodila idejna i koncepcijska rješenja za mulj i pretovarnu stanicu i sve je to ugrađeno u prijedlog plana.  Za svaku od prostornih cjelina gradili bi se platoi na kojima bi bila moguća gradnja svih postrojenja, rekla je.

Gradsku vijećnicu Mosta Dolores Lujić zanimali su okvirni rokovi izgradnje kao i jesu li riješeni imovinsko-pravni odnosi. Odgovorila joj je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić naglasivši kako Plan ne određuje rokove niti se bavi pitanjem vlasničkih odnosa.

-Plan ne određuje rokove nego namjeru i infrastrukturu koja se može tamo realizirati. Korisnici su komunalne tvrtke Čistoća i Vodovod, a pretovarna stanica je za županijsku ustanovu za buduće odlagalište na Lučinom razdolju. Stoga su ovisno o pojedinim projektima definirani i rokovi izgradnje – rekla je Tokić dodavši kako će se sve realizirati iz EU fondova, a pretpostavljeni rok je 2023. godina.

Istaknula je i kako UPU nije ulazio u imovinsko-pravne odnose jer ih ne definira, a isti nisu riješeni.

U raspravu se uključio suvlasnik parcele Vlaho Violić koji je izrazio čuđenje da je preko medija prvi put obaviješten o izradi plana, što je po njemu nečuveno jer se radi o njegovoj parceli.

-Ovo je silovanje – rekao je Violić te predložio kako je Grabovica, koja je već kontaminirana, bolje mjesto za sve ovo.

Zamjenica Tokić odgovorila mu je kako je u više navrata na ovu temu sjedao s predstavnicima Grada te da o svemu postoje zapisnici i svjedoci.

-Ucjenjivanje grada s iznosima za koje znate da ih ne možemo platiti nije način na koji ćemo komunicirati. Uvijek ima svjedoka i postoje zapisnici. Za plan ste bili obaviješteni i više ste o svemu upoznati nego bilo tko ovdje – rekla je Tokić dodavši kako je pitanje tehnološke zone na ovoj lokaciji definirano 2014. godine.

-Mislite da ćemo dopustiti da nas pojedine ucjene stopiraju? Nikome to nije u interesu, pa ni vama. Dogovor postoji, znam da je novac pokretač svega, ali dogovor mora biti realan – rekla je Orlanda Tokić, dodavši kako je o svemu bio obaviješten kao i sva ostala javnost.

-Istina je da smo dva puta pregovarali. Rekao sam da se ne slažem jedino s dovozom mulja. Nisam protiv ničega drugoga, osim protiv mulja, a što ću s preostalim dijelom nekretnine ako mi je ispred nje mulj. Rekao sam da vam nudim prodaju i preostalog dijela. Smo potpišite da ne dolazi mulj i ja sam suglasan sa svime. Cijeli plan se vodi na mom suvlasničkom dijelu nekretnine, provodi se na tuđem zemljištu. Nije fer – rekao je Violić.

-Vama mulj smeta, ali vam ne smeta ako svoj suvlasnički udio prodate nama – odgovorila mu je Tokić, dodavši kako s muljem nemamo nikakav ekološki problem.

-Ovo je urbanističko planiranje i ono ne ulazi u vlasničke odnose. Nakon izrade plana ide rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, a to je dogovorni otkup ili izvlaštenje – rekla je Tokić, a Violić je još jednom ponovio kako je samo protiv mulja te da ima pravo javno reći kako se na njegovoj djedovini radi plan o kojem nije obaviješten.

Nakon što je još jednom objašnjeno sve o postrojenju za obradu mulja, u raspravu se uključio i gradonačelnik Mato Franković.

-Postavljanje ovakvog uređaja neće utjecati na kvalitetu života svih koji žive u blizini. Ne sviđa mi se stvaranje asfaltne baze na tom području, jer je to štetno za grad i to će se značajno odraziti na kvalitetu života. Zato ćemo pronaći način da se toga riješimo. Nove tehnologije omogućuju nam da nešto što je nekad prije bilo značajno problematično može danas postati dodana vrijednost. Možemo koristiti i otpad, ali i mulj kako bismo oplemenili kvalitetu našeg života. Projekt aglomeracije grada ovisi o ovome, to je projekt vrijedan 500 milijuna kuna i odnosi se na osiguravanje nultih standarda življenja, a to su voda i kanalizacija – rekao je Franković.

-Grad je u jednom dijelu urbanistički devastiran i tu se trebamo resetirati. Ovo je najidealnija lokacija za ova postrojenja. Iza ovog i oko ovog neće biti nikakvih nuspojava što bi oštetilo ili poništilo kvalitetu života naših sugrađana, a ne bi nam palo napamet planirati stambenu zonu na Pobrežju da to nije tako – rekao je gradonačelnik.

Marko Mujan, županijski vijećnik, istaknuo je kako je zadovoljan viđenim, a i on se osvrnuo na asfaltnu bazu za koju je rekao kako bi bilo bolje da je negdje drugo. No, resorna pročelnica Jelena Lončarić odgovorila mu je kako su za asfaltnu bazu ishođene sve potrebne dozvole, te je ista samo uklopljena u ovaj UPU.

-Prošlo je vrijeme muljanja, vrijeme kad si mogao izgraditi što ti padne napamet. Toga više nema. Uostalom ovaj projekt će se graditi sredstvima EU – rekao je gradonačelnik, dodavši kako će se nastojati da se asfaltna baza na ovom području ne otvori. Jer njoj, mišljenja je gradonačelnik, nije mjesto na području grada.

-Je li se itko zapitao što bi se dogodilo da se sutra zatvori Grabovica? Slušali smo razne priče gdje bismo vozili otpad, ali nitko nije pitao smijemo li to napraviti. Ne smijemo jer otpad ne možemo prevoziti preko granice. U trenutku zatvaranja Grabovice otpad ostaje na području grada, Konavala, Primorja i nemamo kud dalje. Zato je treba sanirati, a do tada će, siguran sam, biti gotov Centar za gospodarenje otpadom – rekao je Franković.

Vlaho Violić u nastavku rasprave ponovno je istaknuo kako je Osojnik prevrijedan prostor da bi ga se potrošilo, te da se razmišlja o Grabovici, koja je ionako kontaminirana, za smještaj ovih postrojenja.

-Ovo sve govorim kako bi ljudi koji tamo žive bili zaštićeni. Nije mi prvenstveni cilj prodati, pa sad javno govorim da ako Grad ovo preseli na Grabovicu, svoj dio ću darovati Gradu Dubrovniku – rekao je Violić.

-Rado bih prihvatio vašu ponudu, ali Grabovica je iznimno propusno područje te je utvrđeno kako otpadne vode dolaze u sliv područja Rijeke Omble, otpadne vode su tamo i pronađene, ali u manjim česticama. Svjesni smo da ulaze u to područje i zato ona ne smije u budućnosti biti niti mjesto gde bi se eventualno oporabljivao i ponovno koristio ovaj isti mulj – odgovorio mu je Franković.

Dolores Grilec iz Zavoda za javno zdravstvo istaknula je kako bi se područje Grabovice trebalo sanirati i zatvoriti. Postoje mjere, rekla je, koje se moraju provoditi nakon zatvaranja, a to je praćenje kakvoće područja, procjedne vode i plinovi koji odlaze u zrak i ništa se drugo na tom području ne bi smjelo raditi.

Rasprava je završila izazovom. Naime, Vlaho Violić rekao je kako će izgraditi kuću onome tko je spreman živjeti kraj toga mulja. Izazov je prihvatio Marko Mujan, ali i sam gradonačelnik Franković koji je rekao da kao dužnosnik ne smije primati poklone veće vrijednosti, ali je siguran da će ga Mujan primiti za podstanara pa će skupa živjeti kraj mulja.

-Eto koliko je to sve skupa štetno – zaključak je Frankovića.

 

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović