Sport

PRIČA O LEGENDI Dubrovčanin koji je ‘Bilima’ donio titulu 1950. i potaknuo osnivanje Torcide

PRIČA O LEGENDI Dubrovčanin koji je 'Bilima' donio titulu 1950. i potaknuo osnivanje Torcide

Na današnji dan 1985. godine u Dubrovniku je preminuo veliki hrvatski nogometaš, legenda Hajduka Božo Broketa.

Broketa je rođen u Dubrovniku na Badnjak 1921. godine, a o njegovoj maestralnoj karijeri mnogi današnji nogometaši mogu samo sanjati. Splitski ‘Bili’ ga i danas s ponosom smatraju jednim od svojih najvećih igrača, čije je ime zlatnim slovima upisano u povijesti splitskog kluba.

Za Hajduk je Broketa od 1946. do 1956. godine skupio gotovo 500 utakmica i kao branič zabio 70 golova. Može se reći kako je svoj zvjezdani trenutak doživio 29. listopada slavne 1950. godine, kada je na odlučujućoj prvenstvenoj utakmici protiv Crvene zvezde postigao pobjedonosni gol u 86. minuti. Hajduk je pobijedio s 2:1 i stekao odlučujuću prednost za osvajanje titule prvaka države nad jedinim protivnikom. Pobjeda i gol u posljednjim minutama utakmice, kada se činilo da je neodlučnim rezultatom prvenstvo izgubljeno, izazvao je pravi delirij na Starom placu i u cijelom Splitu, a Broketi donio trajnu slavu. Kasnije je, između ostalog igrao i u dubrovačkom GOŠK-u te europskom velikanu Ajaxu.

Broketa je triput nosio dres Jugoslavije. Debitirao je 11. svibnja 1947. godine, a 1948. godine u Londonu je osvojio srebrnu olimpijsku medalju, premda nije igrao. Bio je sudionik prvog poslijeratnog Svjetskog nogometnog prvenstva, održanom u Brazilu 1950. godine, gdje je prvi put vidio tzv. Torcidas organizadas, brazilske navijačke skupine. Upravo je pričom o tom iskustvu Broketa bio jedan od Hajdukovaca (uz Bearu i Vukasa) koji je inspirirao Vjenceslava Žuvelu i ostale da osnuju Torcidu, navijačku skupinu Hajduka.

I jedna zanimljivost. Broketa je jednom, oduševljen pobjedom zagrebačkog Dinama nad Crvenom zvezdom, ‘Plavima’ poslao brzojav u kojem je stajalo: „Dok je srca bit će i Croatie“. Danas je takvu gestu gotovo nemoguće zamisliti.

Pročitajte još

POBJEDA ZA SQUARE! U napetoj utakmici svladali Olmissum

Dulist

SVI ZA SQUARE! Crveno plavi večeras igraju polufinale HMNL

Dulist

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr