Natrag
19.4.2019 07:13

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pri kraju radovi u parku Gjivovići

21.1.2012 @ 9:15 Andrea Falkoni Račić Aktualno
2;2

Podijelite:

Radovi na uređenju parka Gjivovići privode se kraju. Tvrtka Adriatik razvoj odlučila se na specifičan način osvježiti izgled ovog, Dubrovčanima dragog parka.

Osim hortikulturnog oplemenjivanja, u vrtu će biti postavljeno i nekoliko kipova konja. Inače, već neko vrijeme uređenje parka prate problemi. Prije nekoliko godina 13/16 zemljišta u parku kupio je britanski poslovni čovjek Matthew Hinckley, dok je u vlasništvu Grada ostalo 3/16, premda se danas za taj dio pred Uredom Državne uprave vodi postupak povrata i utvrđivanja prava vlasništva Republike Hrvatske.

 
SJEČA ILI UKLANJANJE BOLESNIH STABALA
 
U siječnju 2011. godine buru je podigla sječa čempresa, borova i palmi na dijelu parka u vlasništvu tvrtke, ali i uništavanje jednog vaterpolskog gola, koji je potreban ekipi Gjivović Dolphins, koja nastupa u Divljoj ligi. Zastupnik investitora Braslav Turčić tada je kazao kako je riječ o popravcima urušenih potpornih zidova te uklanjanju nagnutih i bolesnih stabala.

Ipak, u veljači je građevinska inspekcija zabranila izvođenje radova u parku i oko parka na pomorskom dobru, gdje je tvrtka gradila pristupne skaline do mora, a Grad Dubrovnik zatražio je hitnu sanaciju.
U rujnu prošle godine dva suvlasnika ušla su u izravni sukob. Grad Dubrovnik tužio je Adriatik razvoj zbog smetanja posjeda, jer je tvrtka bez suglasnosti Grada kamenim zidom zagradila sve prolaze kroz park, čime je Grad u potpunosti onemogućen u suvlasničkim pravima, a građani u nesmetanom prolazu. Taj postupak još uvijek je u tijeku.
 
IGNORIRANJE PROPISA RH
 
Vrijedi podsjetiti kako se park u Generalnom urbanističkom planu Grada Dubrovnika nalazi u zoni gdje je rekonstrukcija postojećih građevina dopuštena tek uz povećanje stupnja izgrađenosti do deset posto. Dakle, moguće je uređenje stubišta i šetnice za prilaz moru, ali ne i pregrađivanje prilaza zidovima.

Pitanje koje muči mnoge građane, posebno one koji su životom vezani za taj park, jest: Koja je sudbina parka Gjivović? Do kada će se ignorirati pozitivni propisi pravne države? Hoće li se nakon svih proživljenih trauma sačuvati dobri duh tog parka?

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana