Aktualno

Pri kraju radovi u parku Gjivovići

Pri kraju radovi u parku Gjivovići

Radovi na uređenju parka Gjivovići privode se kraju. Tvrtka Adriatik razvoj odlučila se na specifičan način osvježiti izgled ovog, Dubrovčanima dragog parka.

Osim hortikulturnog oplemenjivanja, u vrtu će biti postavljeno i nekoliko kipova konja. Inače, već neko vrijeme uređenje parka prate problemi. Prije nekoliko godina 13/16 zemljišta u parku kupio je britanski poslovni čovjek Matthew Hinckley, dok je u vlasništvu Grada ostalo 3/16, premda se danas za taj dio pred Uredom Državne uprave vodi postupak povrata i utvrđivanja prava vlasništva Republike Hrvatske.

 
SJEČA ILI UKLANJANJE BOLESNIH STABALA
 
U siječnju 2011. godine buru je podigla sječa čempresa, borova i palmi na dijelu parka u vlasništvu tvrtke, ali i uništavanje jednog vaterpolskog gola, koji je potreban ekipi Gjivović Dolphins, koja nastupa u Divljoj ligi. Zastupnik investitora Braslav Turčić tada je kazao kako je riječ o popravcima urušenih potpornih zidova te uklanjanju nagnutih i bolesnih stabala.

Ipak, u veljači je građevinska inspekcija zabranila izvođenje radova u parku i oko parka na pomorskom dobru, gdje je tvrtka gradila pristupne skaline do mora, a Grad Dubrovnik zatražio je hitnu sanaciju.
U rujnu prošle godine dva suvlasnika ušla su u izravni sukob. Grad Dubrovnik tužio je Adriatik razvoj zbog smetanja posjeda, jer je tvrtka bez suglasnosti Grada kamenim zidom zagradila sve prolaze kroz park, čime je Grad u potpunosti onemogućen u suvlasničkim pravima, a građani u nesmetanom prolazu. Taj postupak još uvijek je u tijeku.
 
IGNORIRANJE PROPISA RH
 
Vrijedi podsjetiti kako se park u Generalnom urbanističkom planu Grada Dubrovnika nalazi u zoni gdje je rekonstrukcija postojećih građevina dopuštena tek uz povećanje stupnja izgrađenosti do deset posto. Dakle, moguće je uređenje stubišta i šetnice za prilaz moru, ali ne i pregrađivanje prilaza zidovima.

Pitanje koje muči mnoge građane, posebno one koji su životom vezani za taj park, jest: Koja je sudbina parka Gjivović? Do kada će se ignorirati pozitivni propisi pravne države? Hoće li se nakon svih proživljenih trauma sačuvati dobri duh tog parka?

Pročitajte još

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist

Gradonačelnik čestitao Taekwondo klubu Shark: ‘Velika motivacija za daljnje pobjede’

Dulist

Zoran Milanović: ‘Ovo je čisti puč! Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako’

Dulist