Aktualno

Pri kraju radovi u parku Gjivovići

Pri kraju radovi u parku Gjivovići

Radovi na uređenju parka Gjivovići privode se kraju. Tvrtka Adriatik razvoj odlučila se na specifičan način osvježiti izgled ovog, Dubrovčanima dragog parka.

Osim hortikulturnog oplemenjivanja, u vrtu će biti postavljeno i nekoliko kipova konja. Inače, već neko vrijeme uređenje parka prate problemi. Prije nekoliko godina 13/16 zemljišta u parku kupio je britanski poslovni čovjek Matthew Hinckley, dok je u vlasništvu Grada ostalo 3/16, premda se danas za taj dio pred Uredom Državne uprave vodi postupak povrata i utvrđivanja prava vlasništva Republike Hrvatske.

 
SJEČA ILI UKLANJANJE BOLESNIH STABALA
 
U siječnju 2011. godine buru je podigla sječa čempresa, borova i palmi na dijelu parka u vlasništvu tvrtke, ali i uništavanje jednog vaterpolskog gola, koji je potreban ekipi Gjivović Dolphins, koja nastupa u Divljoj ligi. Zastupnik investitora Braslav Turčić tada je kazao kako je riječ o popravcima urušenih potpornih zidova te uklanjanju nagnutih i bolesnih stabala.

Ipak, u veljači je građevinska inspekcija zabranila izvođenje radova u parku i oko parka na pomorskom dobru, gdje je tvrtka gradila pristupne skaline do mora, a Grad Dubrovnik zatražio je hitnu sanaciju.
U rujnu prošle godine dva suvlasnika ušla su u izravni sukob. Grad Dubrovnik tužio je Adriatik razvoj zbog smetanja posjeda, jer je tvrtka bez suglasnosti Grada kamenim zidom zagradila sve prolaze kroz park, čime je Grad u potpunosti onemogućen u suvlasničkim pravima, a građani u nesmetanom prolazu. Taj postupak još uvijek je u tijeku.
 
IGNORIRANJE PROPISA RH
 
Vrijedi podsjetiti kako se park u Generalnom urbanističkom planu Grada Dubrovnika nalazi u zoni gdje je rekonstrukcija postojećih građevina dopuštena tek uz povećanje stupnja izgrađenosti do deset posto. Dakle, moguće je uređenje stubišta i šetnice za prilaz moru, ali ne i pregrađivanje prilaza zidovima.

Pitanje koje muči mnoge građane, posebno one koji su životom vezani za taj park, jest: Koja je sudbina parka Gjivović? Do kada će se ignorirati pozitivni propisi pravne države? Hoće li se nakon svih proživljenih trauma sačuvati dobri duh tog parka?

Pročitajte još

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist