Aktualno

Prevlaka daleko od investitora – i turista!

Prevlaka daleko od investitora - i turista!

Iza Prevlake je još jedna izgubljena sezona. Potencijalni turistički biser, poluotok Prevlaka o kojem skrbi Društvo Park Prevlaka, i dalje je daleko od očiju i investitora, ali i samih turista.

Pa kako će netko i doći u ovaj kraj kad do Prevlake nema ni pristupne ceste. Doduše, ima je, ali je već dvije godine u derutnom stanju. Kilometar ceste od Vitaljine do Prevlake je u makadamu. Radovi su trebali biti gotovi krajem 2011. godine, no izvođač radova davno je napustio gradilište. Najnovija obećanja govore kako će se cesta dovesti u red do 1. listopada. Nadamo se ove godine!
Osim ceste Prevlaka muku muči i s nedostatkom vode i struje. I kako u takvim uvjetima i očekivati da će Park posjećivati turisti.

– Ovo je još jedna izgubljena sezona. U svijet je odaslana jedna jako loša poruka, a primjerice kamperi između sebe komuniciraju te prenose jedni drugima da se ovamo ne ide – ogorčeno nam priča direktor Parka Prevlaka Pero Đangradović.
Interesa za posjet tunelima uopće nema, a ako turistički vlakić uspije 'uhititi' turu, dvije dnevno, i to je uspjeh.
 
GRANDIOZNI PLANOVI NITI U POVOJIMA
 
Ove godine osim derutne pristupne ceste situaciju su dodatno zakomplicirali i radovi na magistrali u Konavlima pa turisti u velikom luku zaobilaze ovaj poluotok.
Kada će država konačno 'baciti oko' i na ovaj potencijali turistički biser, nekadašnju vojnu zonu koja u sebi ima ogroman turistički potencijal? A grandiozni su planovi bili u igri. Red je da ih se prisjetimo.

Naime, Prostornim planom uređenja Općine Konavle ovdje je predviđena zona ugostiteljsko-turističke namjene vrste T-1 (hotel) i T-2 (turističko naselje) površine 27 ha s maksimalno predviđenih 1 800 kreveta. Također su predviđene i dvije lokacije za izgradnju marina, svaka kapaciteta 200 vezova.
Idejni projekt Park Prevlaka predviđa pak obnovu bastiona Prevlaka sa sadržajima kao što su ekskluzivni restoran, umjetnička galerija, muzej, noćni klub, kasino…

Planirana je i gradnja hotela paviljonskog tipa, kategorije 3-4*, kapaciteta 600 kreveta, s brojnim sadržajima kao što su restoran, caffe-barovi, putnička agencija, suvenirnica, banka, pošta, trgovine, polivalentne dvorane – različiti sportski sadržaji, unutrašnji i vanjski bazen, manifestacije, kongresni sadržaji. Projektom je predviđen i adrenalinski park iznenađenja, pontonska marina Oštro s300 vezova i pratećim sadržajima te hotelom od 5*, kapaciteta 800 kreveta, koji se nalazi u neposrednoj blizini tvrđave i s kojom čini cjelinu ponude ove lokacije (ugostiteljstvo – hotelijerstvo – zabava – kongres – wellness). 
 
AKTUALIZIRANA POSJETOM PREDSJEDNIKA
 
– Projekt je u ovom trenutku niske razine pripremljenosti, u tijeku su aktivnosti na rješavanju neriješenih imovinsko-pravnih odnosa – istaknuto je u katalogu investicijskih projekata u hrvatski turizam u koji je uvrštena i Prevlaka.
Prevlaku je prije dva mjeseca posjetio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović u društvu s ministrom turizma Veljkom Ostojićem. Tada je ponovno aktivirana ideja o korištenju poluotoka za turističke svrhe.

– Turizam ovdje ima svoju perspektivu i tu smo kako bismo što prije revitalizirali ovaj lijepi kraj koji predugo stoji zapušten – izjavio je tada na Prevlaci predsjednik Ivo Josipović.
Najavljene su i eventualne promjene projekta sve vezano za tužbu vlasnika zemljišta na poluotoku.
Prevlaka je dakle još jedan neiskorišten turistički potencijal na jugu Hrvatske sa sudbinom kakvu dijele Kupari, Hoteli Srebreno, Belvedere….

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist