Natrag
20.4.2019 22:38

facebook

twitter

google

rss

dulist

PREVENCIJA Kako se zaštititi od virusnih infekcija koje prenose komarci?

29.7.2015 @ 6:53 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Hrvatski zavod za javno zdarvstvo izdao je preporuke kako se preventivnim mjerama zaštititi od infekcija virusima koje prenose komarci kao što su virus Zapadnog Nila, denga virus i sl.

Radi smanjenja rizika od infekcija koje se prenose komarcima kao što su infekcije virusom Zapadnog Nila, denga virusom i sl., osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene su i individualne mjere zaštite od komaraca. One podrazumijevaju primjenu repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača), kao i izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka, tijekom noći do zore, ako je provedivo.

Preporučljivo je nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ukoliko to dopuštaju vremenske prilike, primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima, različitih repelenata za prostore, te klima-uređaja za rashlađivanje prostora (što ne odgovara komarcima).

Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla, u raznim nakupinama vode u našem okolišu.

Potrebno je ukloniti nakupljenu vodu u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama, ukloniti nepotrebne predmete u okućnicama gdje se može nakupljati voda kao što su npr. odbačene limenke, kante, igračke, stare automobilske gume i sl., te prekriti ili čvrsto zatvoriti odnosno isprazniti različite spremnike za vodu. Poželjno je redovito prazniti vodu (barem jednom tjedno) iz tanjurića ili plitica lončanica, vaza ili posuda za cvijeće i drugih različitih nepokrivenih manjih ili većih spremnika za vodu.

Prema aktualnoj situaciji na terenu i raspoloživim mogućnostima, izstiču iz Zavoda, potrebno je isušiti neisušene kanale, lokve, vodu u prirodnim udubljenjima u drveću te male stajaće vode i sl.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana