Grad

PRESUDA VISOKOG UPRAVNOG SUDA Poništeno imenovanje Marina Ivanovića za ravnatelja UGD-a

PRESUDA VISOKOG UPRAVNOG SUDA Poništeno imenovanje Marina Ivanovića za ravnatelja UGD-a

Visoki upravni sud Republike Hrvatske u Zagrebu poništio je odluku Gradskog vijeća grada Dubrovnika o imenovanju Marina Ivanovića ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik. Rješenje Gradskog vijeća poništava se jer, kako se navodi u presudi, nije ispunjavao uvjete za imenovanje ravnateljem.

Ivanović, entuzijastičan povjesničar umjetnosti, u godinu i pol dana svog mandata uspio je Galeriju otvoriti građanima, kako se moglo čuti i na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća. Vijećnici u novom sazivu potvrdili su uspješnost njegovog rada.

Presuda Visokog upravnog suda u Zagrebu, koja se odnosi na rješenje prethodnog saziva Gradskog vijeća, donesena je na temelju žalbe bivše ravnateljice ove javne ustanove u kulturi Vesne Delić Gozze, koja je ujedno bila i jedna od tri kandidata na natječaju za izbor novog ravnatelja koji je raspisan 21. listopada 2016. godine. Na temelju tog natječaja je Gradsko vijeće na sjednici 19. i 20. prosinca 2016. godine podržalo prijedlog Odbora za izbor i imenovanje i donijelo rješenje o imenovanju Marina Ivanovića za ravnatelja ove javne ustanove.

Zbog takvog rješenja, Delić Gozze pokreće upravnu tužbu pred Upravnim sudom u Splitu. Prvostupanjskom presudom ovog suda odbijen je tužbeni zahtjev za poništenje rješenja o imenovanju ravnatelja Javne ustanove u kulturi Umjetnička galerija Dubrovnik. Delić Gozze potom protiv prvostupanjske presude podnosi žalbu Visokom upravnom sudu, koji je presudu donio u travnju ove godine. Ista je odvjetničkom uredu Vesne Delić Gozze dostavljena 23. srpnja, dok s druge strane Marin Ivanović ovog utorka, 24. srpnja presudu još nije bio zaprimio. Stoga je za DuList nije niti mogao komentirati.

Prema istoj, suprotno utvrđenju prvostupanjskog suda, Visoki upravni sud utvrdio je da je iz priložene dokumentacije vidljivo kako je ‘veći dio ostvarenog radnog iskustva zainteresirana osoba stekla prije 30. rujna 2013. godine, dakle prije stjecanja potrebne stručne spreme. Stoga takvo radno iskustvo ne predstavlja radno iskustvo koje je kao uvjet naveden u natječaju jer nije radila, pet godina u muzejskoj djelatnosti ili deset godina u kulturi, znanosti ili drugom odgovarajućem području vezanom za djelatnost muzeja, u propisanoj stručnoj spremi’.

-Suprotno zaključku prvostupanjskog suda, zainteresirana osoba Marin Ivanović iz Dubrovnika nije ispunjavao uvjete za imenovanje ravnateljem Javne ustanove u kulturi Umjetnička galerija Dubrovnik – istaknuto je između ostalog u presudi.

Visoki upravni sud je tako poništio prvostupanjsku presudu te rješenje o Ivanovićevom imenovanju za ravnatelja.
Sad je na potezu Gradsko vijeće, koje bi trebalo postupiti sukladno sudskoj presudi, ponovno odlučivati o drugim pristiglim kandidaturama nakon što je Ivanović sudski eliminiran ili poništiti natječaj ako za to imaju opravdani razlog. Ako se natječaj poništi, u tom slučaju treba se imenovati vršitelj dužnosti no upitno je može li to biti Ivanović.

U tiskanom izdanju DuLista, koji je u prodaji od srijede, 25. srpnja, pročitajte cijeli tekst, kao i što nam je na ovu temu rekao predjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist