Peškafondo

Prestrojavanje u hodu

Prestrojavanje u hodu

Dobili smo premijera, Sabor je krenuo s radom punom parom, potvrdio nove ministre i krenuo s izmjenama prvih Zakona. Unatoč slutnjama kako smo ostali kratkih rukava i bez ijednog saborskog zastupnika, Dubrovnik je dobio svoja dva narodna tribuna, srđevca među Mostovcima Mara Kristića i hadezeovca Mata Frankovića. Iako je taj dvojac na lokalnoj razini u svojevrsnoj koaliciji, njihovi se stavovi u strateškim pitanjima uvelike razlikuju, a baš na dubrovačkim projektima mogla bi se mjeriti snaga i dugotrajnost vladajućih na državnoj razini.

U jednom bi zasigurno trebali biti složni jer konačan početak izgradnje Pelješkog mosta ne bi smio biti doveden u pitanje, ali dalje..? Što će se događati s projektom golfa na Srđu, marinom u Gružu, gruškim terminalom, Blagaićevim Sestricama?

I tek površnim poznavateljima stavova lokalnih političkih predstavnika ovih pet projekata mogu zagolicati maštu i mogu se razviti različite teorije o tome kako će se koji politički krugovi ponašati, ali i tko će imati više političke mudrosti, taktičnosti i principijelnosti.

Pa krenimo redom, mnogi će ga nazvati kontroverznim, a u stvarnosti je to još uvijek ledina s puno rupa. Nijedne za igranje golfa na Srđu. Srđevci = Mostovci su žestoko protiv projekta. Pokrenuli su upravne sporove i unatoč lokacijskoj dozvoli koju je izdalo Ministarstvo graditeljstva još prije godinu dana, gore se ništa ne mrda. Čak je i Studija utjecaja na okoliš vraćena na popravni. I baš taj Golf na Srđu mogao bi biti prvi uteg nove Vlade, a ne smijemo zaboraviti niti Dubrovački (golfski) dogovor iz 2013. koji je ujedinio hadeze i Vlahušićev haenes. Složno su se založili za prosperitet golfa usvajanjem UPU-a Srđa. Danas je situacija nešto drukčija, složenija, hadezeov Franković i srđevac (zapravo) mostovac Kristić sjede u istim saborskim klupama i bore se za dobrobit grada i građana.

Ništa manje složena situacija nije niti s Pašalićevom Marinom u Gružu. Tom je projektu na 30 godina zeleno svjetlo dala hadezeova Vlada, na samom kraju mandata premijerke Jadranke Kosor, dok je Milanovićeva Kukuriku Vlada potvrdila Franja Pašalića kao najboljeg ponuditelja. Srđevci su lani pokrenuli Ustavnu tužbu protiv odluke Vlade o dodjeli koncesije. Ishod još nije poznat, a želi li se održati mir među vladajućom koalicijom Srđevci bi trebali zašutati, a slijedom toga povući tužbe.

Nova Plenkovićeva Vlada pred sobom ima još jedan vrući dubrovački krumpir. Terminal u Gružu. Projekt je stavljen na čekanje, iako tursko – francuski investitor ima garancije ministra Olega Butkovića (a sve po nalogu bivšeg šefa hadezea Karamarka) kako oko gradnje gruškog terminal ne bi trebalo biti ozbiljnijih prepreka, tek lagano zatišje. I ovaj put Srđevci su bili glasni upozoravajući na koruptivne radnje te nalažući da se zaustave sve radnje oko izgradnje terminala u Luci Gruž dok  Strategija razvoja kruzerskog turizma  ne definira smjer i intenzitet razvoja kruzerskog turizma koji odgovara potrebama grada Dubrovnika i njegovih  građana. Za sad nisu podizali nikakve tužbe niti upravne sporove.

Kod projekta Tri sestrice imamo obrnutu situaciju. Najavljivan od 2010., nije se pomakao s mrtve točke, ovaj Blagaićev projekt tek sad bi mogao doći pod povećalo, tim više što je gazda građevinskog zemljišta na lokaciji Tri sestrice u dobre s oporbenim Sinčićem, dok je baš sam Blagaić donacijom potpomogao Most Boža Pertova na prošlim izborima krajem prošle godine. Zanimljivo će biti svakako pratiti prestrojavanje interesnih skupina oko ovog primorskog projekta.

I na kraju Policija, projekt regionalizacije i ukidanje Policijske uprave Dubrovačko – neretvanske. Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, najavio je preustroj još za prošlog kratkog mandata, tome se usprotivio lokalni hadeze, čiji predsjednik danas sjedi u hrvatskom Saboru. Mato Franković dao je potporu i dvojcu policijskih čelnika, Radibratoviću i Glumcu. A oni, pak nikako ne pašu prvom mupovcu Orepiću pa bi tako Vlaho, zbog dva Tonča, mogao biti kamen spoticanja za naše zastupnike M&M. Em su u koaliciji, em možda ipak – nisu.

Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović