Kultura

PRESJEK LIKOVNOSTI GRADA Otvorena izložba 71 autorice i autora u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

PRESJEK LIKOVNOSTI GRADA Otvorena izložba 71 autorice i autora u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dubrovački likovni trenutak, treći, nakon devet godina – ovaj četvrtak u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik zaista je bio poseban, jer imali smo priliku vidjeti djela čak 71 autorice i autora; njihove slike, skulpture, grafike i crteže, ukupno 112 radova.

Izložbu je svečano otvorila Povjerenica Vlade RH za Grad Dubrovnik, Nada Medović, a ravnatelj UGD Marin Ivanović izrazio je veliku sreću i zadovoljstvo činjenicom da se Dubrovački likovni trenutak ponovo otvara. Nakon 2004., održan je 2008. no nakon toga nastala je pauza koju su ovom večeri htjeli ispraviti.

– Željelo se postaviti osnovne kriterije koje svatko može zadovoljiti, na način da se u galeriji dobije preslik likovne stvarnosti u Dubrovniku inače. To je bila ideja tadašnjeg ravnatelja Antuna Maračića. U Dubrovniku danas djeluje više od sto akademskih slikara, kipara i grafičara, te nekoliko stotina amatera okupljenih u nekoliko udruga. To je fantastična brojka, koja me uvijek više oduševljava od bilo koje institucionalne kulture. Grad je živ upravo zato što ima ljude koji stvaraju taj život, u ovom slučaju umjetnike – kazao je Ivanović.
Izložba je nastala iz potrebe ne samo umjetnika da pokažu svoje radove, nego iz želje publike da vidi što to postoji u dubrovačkim atelierima, što to rade dubrovački umjetnici. Svaka kulturna ustanova mora prvenstveno razmišljati o publici, to je njezino poslanje i zadatak – dodao je Ivanović, kazavši kako UGD mora publici ponuditi sadržaj koji će biti strukturiran a način da održava ukupnu politiku te ustanove.

– Naša trasa je dati međunarodne, nacionalne ali i lokalne izložbe, izložbe živućih ali i preminulih umjetnika te dati izložbe koje se razlikuju po stilu. Ova izložba je preslik onoga što postoji u Dubrovniku, s isključenom komponentom suvremenih medija. Dakle, nije zastupljena fotografija, video i performans, jer bi bilo preopsežno – kazao je Ivanović još jednom podsjetivši na impresivne brojke koje prate izložbu, našalivši se kako je ‘jedva stalo’.

– Iznenađenje je da nema nekih umjetnika, no osobito je iznenađenje, zbog čega mi je i osobno drago, što sudjeluju umjetnici koji nisu sudjelovali na prijašnjim Dubrovačkim likovnim trenutcima. Novi ljudi, nove mlade snage, novi umjetnici koji su tek krenuli – kazao je među ostalim, za kraj, Ivanović, zahvalivši se publici, ali i svim onima koji su sudjelovali u stvaranju izložbe – od žirija za radove, sve do djelatnika UGD.

Na poziv su se mogli prijaviti svi dubrovački likovni stvaratelji bez obzira na prethodno obrazovanje i uspjehe. Namjera izložbe, koju možete vidjeti do 9. travnja, je prikazati presjek različitih pojava na dubrovačkoj sceni jedinstvenih rukopisa i individualnog promišljanja tradicionalnih i suvremenih tema.

Likovni umjetnici čiji su radovi izloženi u UGD-u su:

Katarina Alamat Kusijanović, Miljenko Anđelić, Amir Avdić, Gordana Bajurin, Marija Barać, Mišo Baričević, Denis Berković, Anamarija Bezek, Pietro Boban, Ivona Bura, Mercedes Bratoš, Luko Capor, Viktor Daldon, Ivana Dražić Selmani, Mirica Dubčić, Nikola Nino Dubčić, Ivana Gjaja Handabaka, Vedran Grabovac, Aida Hebib Raguž, Ana Hrčan Šojat, Rajna Inić, Tomislav Ivanišin, Stanko Ivanković, Josip Ivanović, Ivana Jovanović Trostman, Nikolina Kapović, Vikica Kitić Biličić, Soheil Keynejad, Kristina Kojan Goluža, Katja Kovačić Karamatić, Maja Kovačević, Valter Kožul, Robert Kralj, Lena Kramarić, Maro Kriste, Jagoda Lasić, Loren Ligorio, Iris Lobaš Kukavičić, Dubravka Lošić, Ivana Lujak, Davor Lucianović, Ozana Masnec, Marijana Milko, Romana Milutin Fabris, Ivana Miloglav Ivanković, Berta Miloš, Ivan Mladošić, Ivo Mladošić, Ivan Perak, Lucija Perojević, Miranda Rako Kuzmanić, Elodi Rašica, Dubravka Rathman, Stjepan Ribić, Jasmina Runje, Goran Ružić, Samir Serhatlić, Tonko Smokvina, Miroslav Stamatović, Pero Šantić, Josipa Šare, Viktor Šerbu, Nikolina Šimunović, Josip Škerlj, Mia Marija Škoda / Nikolina Japunčić, Deša Vlahutin, Iris Vuletić, Anabel Zanze, Nada Zec Ivanović, Eva Zvrko.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist