Politika

Prepucavanje vijećnika: tko je za, a tko protiv stanogradnje u Solitudu

Prepucavanje vijećnika: tko je za, a tko protiv stanogradnje u Solitudu

Gradsko vijeće usvaja jedinstvene izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, GUP-a i DPU-a stambenog naselja Solituda.

Kako je objasnila resorna pročelnica Jelena Lončarić planska rješenja mijenjaju se na lokacijama Babin kuk Glavica i samog Solituda, a za potrebe gradnje nove Turističke i ugostiteljske škole s trodijelnom dvoranom, pastoralnog centra s crkvom, koja se premješta, stambene gradnje po modelu dubrovačkog POS-a te gradnje novog vrtića, većeg kapaciteta. S Glavice Babin kuka premješta se pastoralni centar s crkvom unutar područja obuhvata DPU-a Solitudo, a ta se zona izdvaja iz DPU-a te se za njega planira arhitektonsko-urbanistički natječaj.

-Uvjeti gradnje smanjeni su u odnosu na dozvoljene GUP-om – rekla je Lončarić kad je u pitanju stambena izgradnja.

-Sve ovo podrazumijeva povećanje broja stanovnika. Kako će se definirati problem prometa, u GUP-u nema nikakve faznosti da se ovo može izgraditi prije sanacije Lapadske obale. Koji su mehanizmi da ne nastane još veći kaos – pitao je Ljubo Nikolić.

Pročelnica Lončarić rekla je kako se ne radi o velikom povećanju jer postojećim DPU-om su bile planirane stambene zgrade dodavši kako je Grad svjestan prometnog opterećenja.

-Nemojmo krenuti negativno što su problemi, dijelim vašu zabrinutost,  ali ovdje je riječ o stambenom zbrinjavanju mladih dubrovačkih familija – rekao je Marko Potrebica.

-Svi na određeni način dijelimo zabrinutost za ovaj dio grada. Tu se gradi cijeli niz drugih stambenih grada i činjenica je da će se nagomilati problemi prometnog karaktera i problem je što stvari nismo ranije rješavali – istaknuo je Maro Kristić.

-Pitanje je bilo jasno, hoće li projekt Lapadske obale biti gotov prije nego se steknu uvjeti za gradnju u Solitudu – ponovio je pitanje Nikolić.

-Prva i druga faza Lapadske obale će sigurno biti gotovi, a posljednja će paralelno s ovim završiti. Nema razloga čekati jer gori pod nogama brojnim našim sugrađanima – rekao mu je gradonačelnik Mato Franković.

-Malo preuveličavamo buduću važnost Lapadske obale. To je jedna poštapalica ničim potkrijepljena. Lapadska obala neće riješiti problem, malo će ga ublažiti – smatra Vido Bogdanović dodavši kako moramo biti svjesni prometnog opterećenja tog dijela grada.

Blaž Pezo replicirao je Bogdanoviću istaknuvši kako ne vidi svrhu njegovog govora jer nije ponudio neko drugo konkretno rješenje.

-Ovo ne bi raspravljao, ovo bi prihvatio jer je bila mogućnost javne rasprave. Prošlo je sve suglasnosti. Ovo je rasprava radi rasprave. Ništa više ne možemo promijeniti – rekao mu je Bogdanović.

Jadran Barač nadovezao se na potkapacitiranost prometnica i preizgrađenost ovog dijela grada.

-Sami sebi kopamo rupu u neodrživosti. Prometna infrastruktura ne zadovoljava i imat ćemo probleme – smatra Barač.

Replicirao mu je Blaž Pezo.

-Što je rješenje? Da ne radimo ovu prometnicu? Dajte se odlučite što je bolje. Dođite u Mokošicu i vidite što je prometno neodrživo – rekao mu je Pezo.

-Mokošica je loše isplanirana i u pravu ste. Ali, po svemu sudeći, čega smo svi svjedoci, kolaps je neminovan i nećemo ga moći izbjeći – odgovorio mu je Barač.

-Trudio sam se razumjeti jeste li za to da u Solitudu izgradimo dubrovačku stanogradnju i vrtić Sve strahove s vama dijelim, ali nisam razumio je li SDP protiv dubrovačke stanogradnje i vrtića – pitao je Barača Marko Potrebica.

-Nije SDP protiv stanogradnje i vrtića, ali ne na ovaj način i ne na ovoj lokaciji – rekao je Barač.

-Kad ćemo dobiti rješenja smanjenja gužvi? – pitala je Tatjana Šimac Bonačić dodavši kako je SDP za stanogradnju.

-Dubrovački SDP dakle nije za stanogradnju u Solitudu – ustvrdio je Potrebica, nakon izlaganja Barača i Šimac Bonačić.

-Rekla sam da smo u programu nosili stanogradnju na Pobrežju jer postojeća infrastruktura nije pogodna da bi se dalje gradilo na ovakav način. A nitko nije rekao da smo protiv ovog projekta – objasnila mu je Šimac Bonačić.

-Potpuno je nevažno što SDP ili HSS misli, predmet ove točke dnevnog reda je usvajanje ovih prostorno-planskih akata – rekao je Bogdanović, na što mu je Pezo odgovorio kako je to itekako važno.

Potrebica je rekao kako je ovo temeljna točka za projekt stanogradnje u Solitudu i važno je hoće li se kasnije neki akteri kititi ovim projektom.

Projekt stanogradnje podržava DDS.

Jednoglasno su usvojene sve tri točke.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] MATO FRANKOVIĆ HDZ je u Dubrovniku apsolutni pobjednik!

Dulist

U Petilovrijence tek pomalo pristižu članovi HDZ-a

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ (SDP) Idu nam na ruku rezultati izlaznih anketa. HDZ je u problemu

Dulist.hr