Aktualno

Preminuo otac dubrovačkog juda Andrija Habulin

Preminuo otac dubrovačkog juda Andrija Habulin

Napustio nas je Andrija Habulin, otac dubrovačkog juda, osnivač, predsjednik i počasni predsjednik Judo kluba Dubrovnik 1966. te predsjednik Judo saveza Dubrovačko-neretvanske županije.

Andrija Habulin rođen je 1937. godine u Bedekovčini, a stanovnikom Dubrovnika postao je 1960. godine nakon odsluženja vojnog roka. Iste godine sa skupinom dubrovačkih sportskih entuzijasta u Cavtatu je održao prvu prezentaciju juda te desetodnevni seminar s gostima predavačima iz Nizozemske. Pokretač je i osnivač prvog dubrovačkog judo kluba ‘Nacui’ 16. travnja 1966. godine (kasnije ‘Dubrovnik’ pa ‘Dubrovačka banka’ pa ‘Dubrovnik 1966.’), a kroz desetljeća je odgojio na tisuće dubrovačkih judoka te je bio najzaslužniji za najveće uspjehe dubrovačkog juda.

Vrhunski trener, sudac, sportski pedagog, Habulin u Dubrovniku nije razvijao samo judo, već i druge borilačke vještine poput karatea, jiu-jitsua, aiki-da, hrvanja, a klub je pod njegovim vodstvom uspješno organizirao brojna natjecanja. Uz to, bio je trener reprezentacije Jugoslavije te Republike Hrvatske. Habulin se bavio judom od svoje 14. godine, a bio je nositelj crnog pojasa 8. DAN u judu, 5. DAN u jujitsu te 5. DAN u karateu.

Dobitnik je Nagrade za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije 2004. godine, a Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice dodijelila mu je Spomen medalju i Spomen povelju sa zlatnim pleterom za zasluge u obrani Grada u Domovinskom ratu, posebno u osposobljavanju dragovoljaca u jedinicama za posebne namjene.

Habulin, kojeg se svakog dana moglo sresti u Hotelu Lero gdje je volio popiti kavu, u judu je ostao aktivan do kraja, a vrijedi istaknuti kako je u travnju ove godine aktivno sudjelovao u organizaciji Europskog seniorskog kupa, dosad najvećeg judo turnira u Dubrovniku.

Ime Andrije Habulina zlatnim je slovima upisano ne samo u povijest dubrovačkog, već i hrvatskog juda i sporta.

Foto: Facebook

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist