Grad

Preminuo kapetan Kristo Laptalo

Preminuo kapetan Kristo Laptalo

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo preminuo je jučer ujutro nakon duge i teške bolesti.

Podsjetimo, priča o kapetanu Kristu Laptalu (66), pomorcu s preko 40 godina navegavanja, koji je 13. srpnja 2007. godine uhićen te potom nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i 200 tisuća eura kazne zbog krijumčarenja 51 kilograma kokaina šokirala je Hrvatsku.

Inače, droga je pronađena u kutijama koje su s ekvadorskog teretnog broda ‘Coral Sea’, kojim je Laptalo zapovijedao, iskrcane u grčkoj luci Egion. ‘Coral Sea’ plovio je pod zastavom Bahama u menadžmentu belgijske brodarske kompanije Trireme Vessel, s teretom voća iz luke Caracas (Venezuela) prema Europi.

– Ova je presuda sramota za grčko pravosuđe, crna mrlja na sustavu, osudili su čovjeka bez dokaza – izjavio je tada kapetanov odvjetnik John Keough. Zanimljivo je da je tužiteljstvo imalo samo jednog svjedoka, lučkog kapetana iz Egiona, čiji iskaz ničim nije teretio Laptala.

– Nitko nema ni jedan dokaz protiv mene. Svoj posao i obraz nosim uspravno, a oni traže da se prignem. Osjećam se nesigurno i hvata me strah – poručio je Kristo Laptalo iz zatvora Korydallos u predgrađu Atene, u pismu koje je u kolovozu 2007. godine objavio tjednik Nacional.

Obrana dubrovačkog kapetana uložila je žalbu na presudu, a Laptalo je čekajući žalbeno ročište (suđenje je dvaput odgađano) u grčkom pritvoru proveo 16 mjeseci. Ipak, sredinom studenog 2008. godine Laptalo biva oslobođen. Naime, tužitelj je na žalbenom ročištu u Patrasu na novom saslušanju svjedoka optužbe predložio njegovo oslobađanje, a sudac je to prihvatio.
Laptala je na Stradunu dočekalo nekoliko tisuća njegovih sugrađana, a kapetan je u godinama koje su slijedile živio izvan medijske pozornosti.

Kako se može saznati, sprovod kapetana Krista Laptala održat će se u krugu obitelji.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist