Aktualno

Preminuo je ugledni povjesničar Ivo Banac

Nakon teške bolesti u 74. godini napustio nas je dubrovački povjesničar i profesor Ivo Banac.

Banac se rodio u Dubrovniku 1947. godine. Emigrirao je u SAD 1959., gdje pohađa srednju školu, a potom i fakultet. Magistrirao je i doktorirao na poslijediplomskom studiju iz povijesti na Sveučilištu Stanford, a od 1977. do 2009. godine predavao je na Sveučilištu Yale, gdje je umirovljen kao profesor emeritus na katedri vezanoj uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee.

Od 1994. do 1999. Banac je bio redoviti profesor u Budimpešti, a od 2008. godine redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dopisni je član HAZU-a.

U hrvatskom političkom životu pojavljuje se 2003. godine kada je izabran za predsjednika Liberalne stranke, koju napušta dvije godine kasnije. Bio je i ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Vladi RH, zastupnik u Hrvatskom saboru, te predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Ovim putem redakcija DuLista izražava sućut njegovoj obitelji i bližnjima.

Pročitajte još

MLADA UMJETNICA ANDREA VUKOJA Želja mi je pronaći atelje za moj kreativni nered

Maria Prkut

Fotografija Dubrovnika objavljena na stranici koju prati 53 milijuna ‘followera’

Dulist

Libertas večeras uvodi dodatnu liniju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija