Aktualno

Preminuo Guillermo Lukšić

Preminuo Guillermo Lukšić

Guillermo Lukšić Craig, član najbogatije čileanske obitelji hrvatskog podrijetla, preminuo je u 57. godini života od raka pluća.

Guillermo (rođen 1959. godine) je srednji sin Andronica Lukšića, koji je izgradio je obiteljsko bogatstvo kupovanjem zaliha bakra i propalih željeznica u pustinji Atacama 1980. godine, pretvarajući ih u tvrtku specijaliziranu za iskapanje bakra 'Antofagasta Plc', smještenu u Londonu i sa zabilježenim prometom od 6,74 milijarde dolara u 2012. godini.

Guillermo Lukšić u obiteljski posao se uključuje 1975. godine, kada odustaje od studija prava na čileanskom nacionalnom Sveučilištu. Godine 1982. s 26 godina postaje predsjednik holdinga Quinenco, a na čelu brodarske kompanije CSAV Guillermo Lukšić uspijeva smanjiti troškove i umanjiti štetu od velikih gubitaka na burzi.

– Guillermo je bio glavni stup naše obitelji, nedostajat će nam njegovi savjeti, njegovo društvo i inteligencija – naveo je danas u kratkom priopćenju njegov stariji brat Andronico.

Guillermo iza sebe ostavlja petero djece i četvero unučadi. Njegov sprovod održat će se sutra u Santiagu.

Inače, obitelj Lukšić drže 83 posto vlasništva u holdingu Quinenco SA, kontroliraju najveću čileansku banku Banco de Chile, pivovaru Cia. Cervecerias Unidas SA, brodovlasničku kompaniju Cia. Sud Americana de Vapores SA i tvrtku za proizvodnju bakrene žice SA.
Također kontroliraju i rudnike bakra Antofagasta Plc. Obiteljskim bogatstvom, koje se procjenjuje na 16,8 milijardi dolara, upravlja Guillermova pomajka Iris Fontbona, inače 43. na Bloombergovoj ljestvici milijardera.

Lukšići potječu s otoka Brača, odakle je 1910. Andronicov otac, a Guillermov djed Policarpo stigao u Čile i zaposlio se u industriji nitrata. Obitelj Lukšić u vlasništvu drži niz hotela i nekretnina uzduž Jadranske obale.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist