Aktualno

Preminuo Guillermo Lukšić

Guillermo Lukšić Craig, član najbogatije čileanske obitelji hrvatskog podrijetla, preminuo je u 57. godini života od raka pluća.

Guillermo (rođen 1959. godine) je srednji sin Andronica Lukšića, koji je izgradio je obiteljsko bogatstvo kupovanjem zaliha bakra i propalih željeznica u pustinji Atacama 1980. godine, pretvarajući ih u tvrtku specijaliziranu za iskapanje bakra 'Antofagasta Plc', smještenu u Londonu i sa zabilježenim prometom od 6,74 milijarde dolara u 2012. godini.

Guillermo Lukšić u obiteljski posao se uključuje 1975. godine, kada odustaje od studija prava na čileanskom nacionalnom Sveučilištu. Godine 1982. s 26 godina postaje predsjednik holdinga Quinenco, a na čelu brodarske kompanije CSAV Guillermo Lukšić uspijeva smanjiti troškove i umanjiti štetu od velikih gubitaka na burzi.

– Guillermo je bio glavni stup naše obitelji, nedostajat će nam njegovi savjeti, njegovo društvo i inteligencija – naveo je danas u kratkom priopćenju njegov stariji brat Andronico.

Guillermo iza sebe ostavlja petero djece i četvero unučadi. Njegov sprovod održat će se sutra u Santiagu.

Inače, obitelj Lukšić drže 83 posto vlasništva u holdingu Quinenco SA, kontroliraju najveću čileansku banku Banco de Chile, pivovaru Cia. Cervecerias Unidas SA, brodovlasničku kompaniju Cia. Sud Americana de Vapores SA i tvrtku za proizvodnju bakrene žice SA.
Također kontroliraju i rudnike bakra Antofagasta Plc. Obiteljskim bogatstvom, koje se procjenjuje na 16,8 milijardi dolara, upravlja Guillermova pomajka Iris Fontbona, inače 43. na Bloombergovoj ljestvici milijardera.

Lukšići potječu s otoka Brača, odakle je 1910. Andronicov otac, a Guillermov djed Policarpo stigao u Čile i zaposlio se u industriji nitrata. Obitelj Lukšić u vlasništvu drži niz hotela i nekretnina uzduž Jadranske obale.

Pročitajte još

DUMAM-E POKRENULE PETICIJU Vratite nam autobusne linije!

Dulist

[FOTO] Nevrijeme stiže s mora, pripremite ombrele

Dulist

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija