Zanimljivosti

Preminuo doktor Liborio Polanda

Preminuo doktor Liborio Polanda

Prim. dr. Liborio Polanda preminuo je u 72. godini života u ponedjeljak 8. travnja.

Rođen je 24. srpnja 1941. godine u Česvinici kraj Stona od oca Mara i majke Kate kao najstarije od petero djece u obitelji.
Osnovnu školu završio je u Stonu, Gimnaziju u Dubrovniku gdje je i  maturirao 1959. Iste godine upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao 1965. godine i stekao zvanje liječnika.

Liječnički staž je obavio u Medicinskom centu Bjelovar, a prvo zaposlenje je dobio u zdravstvenoj stanici u Pločama gdje ubrzo postaje i  voditelj. Oženio se 1968. godine kolegicom Stanom s kojom je 1971. godine dobio kći Nives. Od 1969. Do 1972. godine zajedno sa suprugom radi u Medicinskom centru Glina, a nakon toga se vraća u Medicinski centar Dubrovnik i radi u zdravstvenoj stanici Slano. Od 1973. godine obavlja dužnost direktora Doma zdravlja Dubrovnik. S obitelji se vraća u Dubrovnik 1975. godine kada supruga Stane počinje specijalizaciju iz infektologije na Zaraznom odjelu Opće bolnice Dubrovnik.

Specijalizaciju obiteljske medicine završava 1980. godine. Sredinom devedesetih godina postaje šef Primarne zdravstvene zaštite i radi u ambulanti na Pločama sve do umirovljenja 2006. godine. Tijekom Domovinskog rata sudjeluje u organizaciji zdravstvene službe na slobodnom području Dubrovnika a odlazi i na područje okupirane Mokošice.

Dulji niz godina je bio klupski liječnik VK Jug. Tijekom dva mandata je bio tajnik HLZ podružnice Dubrovnik. Sudjelovao je u organizaciji prvog kongresa liječnika obiteljske medicine Hrvatske u Dubrovniku. Aktivno i pasivno je sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima u zemlji i inozemstvu, a objavio je i više od 30 stručnih radova te 1997. godine stekao naziv primariusa.
Bio je predsjednik povjerenstva za stručne ispite za liječnike i medicinske sestre i mentor velikom broju liječnika stažista. Kao aktivni sudionik društvenog i političkog života Grada uz obavljanje više društveno-političkih funkcija, sudjelovao je u unaprjeđenju zdravstva Dubrovnika i regije te je tim povodom dobio niz odličja.

Primarius Polanda je cijeli svoj život posvetio obitelji, medicini i svojim bolesnicima za koje je uvijek imao toplu riječ i stručnu pomoć. Bio je omiljen među kolegama s kojima se rado družio a mnogim mlađim kolegama je bio i velika pomoć u učenju i radu po čemu ćemo ga uvijek pamtiti.
Komemoracija za dr. Polandu održana je danas u Općoj bolnici Dubrovnik, a posljednji ispraćaj će biti danas 10. travnja u 18 sati na groblju na Boninovu.

Podružnica HLZ Dubrovnik

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist