Aktualno

Preminuo akademik Nenad Vekarić

Akademik Nenad Vekarić preminuo je u 62. godini života, nakon teške bolesti.

Akademik Vekarić rođen je 1955. godine u Splitu. Diplomirao je 1980. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao (‘Zemljišna knjiga Stona i Rata iz 1393/6. godine kao izvor za proučavanje peljeških naselja u 14. stoljeću’, 1987.) i doktorirao (‘Migracije na poluotok Pelješac (1333-1918)’, 1991.) povijesne znanosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. U zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zaposlen je od 1984. godine, a od 1988. godine je upravitelj Zavoda. Od 2000. bio je član suradnik, a u svibnju 2012. izabran je za redovitog člana Razreda za društvene znanosti HAZU.

Vekarićev znanstveni opus broji više desetaka knjiga i znanstvenih rasprava, a u svom je radu bio usmjeren na područje povijesne demografije, posebno na stanovništvo Dubrovnika i Dubrovačke Republike. Najvažnije rezultate ostvario je istražujući proces demografske tranzicije te proučavajući razne slojeve stanovništva juga Hrvatske.

Doktorski studij ‘Povijest stanovništva’ kreirao je 2005. godine, a osnovan je 2016. kao prvi doktorski studij iz područja povijesne demografije u Hrvatskoj te prvi doktorski studij Sveučilišta u Dubrovniku uopće. Njegovim zauzećem otvoren je na dubrovačkom Sveučilištu  dodiplomski studij  ‘Povijest Jadrana i Mediterana’.

Kao upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU uspio je okupiti velik broj kvalitetnih suradnika te stvoriti krug povijesničara kojima je Dubrovnik u središtu proučavanja. Bio je glavni urednik časopisa ‘Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU’. Početkom srpnja u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU objavljen je deveti svezak njegove knjige ‘Vlastela grada Dubrovnika’, a za 2019. godinu najavljeno je tiskanje desetog i jedanaestog sveska.

Dobitnik je Nagrade Grada Dubrovnika 1989. godine (za knjigu ‘Pelješka naselja u 14. stoljeću’), Nagrade Dubrovačko-neretvanske županije 1997. godine (za knjige ‘Pelješki rodovi i Falsifikat o podrijetlu konavoskih rodova’) te Nagrade Slobodne Dalmacije za znanost 2005. (zajedno s Vladimirom Stipetićem za knjigu ‘Povijesna demografija u Hrvatskoj’)i Nagrade HAZU 2006. (zajedno sa Stjepanom Ćosićem za knjigu ‘Dubrovačka vlastela između roda i države’).

Vekarić je bio aktivan sudionik dubrovačkog političkog života. Obnašao je dužnost zamjenika gradonačelnika Dubrovnika te bio gradski vijećnik HNS-a, a od lipnja 2017. i nezavisni vijećnik.

Pročitajte još

UPISI Na Sveučilištu u Dubrovniku ostalo 260 slobodnih mjesta za jesenski rok

Dulist

DON IVO ZEČEVIĆ Osjećam da sam s nekim projektima tek započeo, a moramo otići

Leona Rašica

OBITELJ GRBIĆ PAJO Pomadore, poveruni, tikvice… U njih je sve eko!

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija