Zanimljivosti

Preminula Sally Jean Marojica

Počasna konzulica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Sally Jean Marojica preminula je u srijedu, 31. srpnja.

Marojica je bila konzulica u Dubrovniku više od 30 godina, a 1992. godine britanska kraljica Elizabeta II dodijelila joj je titulu MBE (Officer of the Order of the British Empire).

Rođena u Liverpoolu, Sally Jean Marojica prvi put je u Dubrovnik stigla kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća kao zaposlenica jedne britanske putničke agencije. Uskoro se zaljubila u Dubrovnik, ali i u svog supruga Pera Marojicu pa je odlučila ostati u Hrvatskoj.

Krajem 80-ih godina Marojica je postala prva britanska počasna konzulica u Dubrovniku, a tu dužnost obnašala je s ponosom i velikom željom za pomoći ljudima u nevolji. Bila je u Dubrovniku i ratne 1991. godine, kada je kao bivša balerina podučavala djevojčice plesu. Kada je 1996. godine Dubrovnik posjetio i Princ Charles, Marojica je također imala značajnu ulogu.

Kako stoji na stranicama britanske vlade, Sally Jean Marojica bila je pouzdana kolegica i prijateljica, koja je ostavila trag na svima koje bi susretala. Bila je ponosna na svoj posao, svoju domovinu, ali i na grad kojeg je prisvojila. Tisuće britanskih turista kojima je tijekom dugogodišnje karijere pomogla zahvalni su joj na predanosti i suosjećajnosti.

Sprovod počasne konzulice Ujedninjenog Kraljevstva Sally Jean Marojica bit će u nedjelju, 4. kolovoza 2013. godine u 19 sati na mjesnom groblju Sv. Ilara u Mlinima.

Pročitajte još

POSVETIO SE VRTU I RUŽIČNJAKU Don Robert Ćibarić sport zamijenio poljoprivredom

Dulist

Putin od Hrvatske traži povrat vrijednih slika, evo što su mu poručili iz Ministarstva kulture

Dulist

Obožavatelji ‘Igre prijestolja’ bijesni, peticijom traže ponovno snimanje zadnjih epizoda

Dulist