Kultura

Premijerno izvedena “Braća Karamazovi”

Kazalište Marina Držića ovog ponedjeljka na kazališne daske donijelo je još jedan premijerni naslov.

Riječ je o predstavi „Braća Karamazovi“ čiji je redatelj Makedonac Dejan Projkovski. Riječ je o posljednjem romanu velikog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog koji je promijenio svijet. U trosatnoj predstavi Projkovski zajedno sa velikim glumačkim ansamblom pojačanim uz dubrovačke i gostujućim glumcima, preispituje pojmove čovjekova postojanja, morala, Boga i naravno iskupljenja za grijehe.
 
Scenograf je Vlado Gjoreski, skladatelj Goran Trajkoski, kostimograf Željko Nosić, dok je dramatizaciju napravio Andrej Hieng.

U predstavi igraju Frane Perišin, Branimir Vidić Flika, Trpimir Jurkić, Mijo Jurišić, Vladimir Posavec Tušek, Edi Jertec, Zdeslav Čotić, Boris Matić, Hrvoje Sebastijan, Glorija Šoletić, Helena Kovačić, Izmira Brautović i Mirej Stanić te djevojački zbor „Amorete“ s voditeljicom Majom Marušić. Uz njih, glazbeno je Karamazove upotpunio Goran Trajkoski, eminentni makedonski glazbenik, koji je svoje djelovanje ovjekovječio kroz mnoštvo bendova kao što su Anastasia ili Mizar.

Što to znači biti „Karamazov“, što je to postojanje, moral ili vjera u Boga, pitanja su na koja svatko mora odgovoriti na sebe, zavirujući unutar svoje duše. Upravo to dočaravaju nam  Fjodor Karamazov i njegova tri sina –  intelektualac Ivan, razvratni časnik Dmitrij i pobožni Aljoša, svaki sa svojim karakterom i različitim životnim pričama koji na svoj način pokušavaju pronaći odgovore na ta uvijek aktualna pitanja.

A da je upravo poznato djelo Fjodora Mihajloviča Dostojevskog bio pun pogodak za uprizorenje na kazališnim daskama, svjedoči i pljesak kojim je publika unatoč dužini predstave nagradila glumce. Sami glumci kao i redatelj na druženju u predvorju Kazališta Marina Držića redom su izrazili zadovoljstvo što je upravo ova predstava iznjedrena u dubrovačkom kazalištu.

Atmosferu nakon premijere pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

PREMIJERA Alkestida Livije Pandur otvorila novu kazališnu sezonu

Dulist

VELIKA IZLOŽBA O NAŠEM SIMOBOLU SLOBODE Jeste li vidjeli Grad Orlandovim očima?

Dulist.hr

Zavirite u ranosrednjovjekovnu kriptu ispod koncertne dvorane Umjetničke škole

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija