Kultura

Premijera filma ‘Trostmann – svjetla Mediterana’

Premijera filma 'Trostmann - svjetla Mediterana'

Večeras se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik premijerno prikazao dokumentarni film 'Trostmann – svjetla Mediterana' autora Milana Bešlića.  

50-minutni film prati dubrovačkog slikara Josipa Pina Trostmanna kroz cjelokupni njegov slikarski opus, rad u ateljeu te bilježi  krajolik i okruženje koje ga inspirira, naročito Dubrovnik.

Milan Bešlić je za slikara rekao kako je on jednostavan čovjek, susretljiv i da se dugogodišnja  suradnja s njim pretvorila u prijateljstvo, kroz koje je Trotsmann svo to vrijeme rastao kao slikar i doživio razne preobrazbe.

– U filmu sam nastojao prikazati velikoga slikara kroz njegove cikluse, mnijene koje je radio u stvaralaštvu,pa sam zato i nastojao nasloviti film 'Trotsmann – svjetla Mediterana' – zato što se njegovo cjelokupno stvaralaštvo oslonilo svom svojom težinom na svjetla, podneblje sa svojim tipičnostima i posebnostima Mediterana i samog grada Dubrovnika – dodao je Bešlić.

Premijeru je ujedno i prvi put pogledao sam slikar kojim je, kako je sam naglasio,  jako zadovoljan, te nadodaje da se autor filma svim srcem prihvatio posla oko snimanje zajedno sa cijelom ekipom snimajući sedam dana po ateljeu, ali i po starim dubrovačkim vrtovima, te mu se na tome zahvaljuje.

Za bolje shvaćanje slike, nije loše vidjeti ambijent u kojem živim i kojem se radujem, zaključuje Trostmann i nada se kako su svi uživali u večerašnjem filmu.

U Umjetničkoj galeriji se nakon filma moglo uživati i u domjenku,  gdje se od lipnja do kolovoza ove godine mogla pogledati  retrospektivna izložba Josipa Trostmanna kojom je slikar obilježio pedesetu obljetnicu svog rada.

 

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist