Kultura

PREMIJERA Alkestida Livije Pandur otvorila novu kazališnu sezonu

PREMIJERA Alkestida Livije Pandur otvorila novu kazališnu sezonu

Kazalište Marina Držića u novu sezonu krenulo je u subotu navečer s najiščekivanijim naslovom u 2019. godini. Riječ je o komadu ‘Alkestida’ u režiji velikog imena kazališnog svijeta, slovenske dramturginje, producentice i redateljice Livije Pandur.
-Riječ je o novom, svježem komadu, u kojem je Lada Kaštelan napravila jednu potpuno autorsku adaptaciju pa je ovo čitanje Alkestide potpuno novo i gledano iz današnjeg vremena s našim, njezinim i mojim osobnim iskustvom. Ne radimo samo neku klasičnu priču po Euripidu nego mislim da smo uspjeli napraviti novu, suvremenu priču – rekla je Pandur u najavi premijere.
-Znamo da je Alkestida Euripidov komad jedan od malobrojnih koji su ostali, znamo da je napisao 92 tragedije, od kojih su samo neke ostale. Alkestida je strašno utjecala i na neke druge literate, znamo jako puno djela koja su temeljena na mitu koji je i poslije dvije tisuće 500 godina zanimljiv. Kažu da je Sofoklo pisao o ljudima kakvi bi trebali biti, a Euripid o ljudima kakvi jesu i mislim da to vrijedi i danas. Alkestida i danas govori o stvarima koje nas jednako zanimaju. Taj stari mit o tome da je jedna žena iz ljubavi žrtvovala svoj život da bi spasila muža, ili obrnuto korespondira s mnogim danas aktualnim pitanjima. Za koga dati život? Je li trebala dati život? U kakvom se društvu našla da je donijela takvu odluku? Što to znači za nekog tko ostaje? Kako je to ići prvi, a ne drugi – upitala je Pandur.

Alkestidu tumači Katarina Stegnar, Igor Kovač je u ulozi Admeta, u ulozi Herakla je Zdeslav Čotić, Admetovu majku glumi Glorija Šoletić, dok su gosti Mirej Stanić, Nika Lasić, Vini Jurčić, Hrvoje Sebastijan i Bojan Beribaka. Scenograf je Sven Jonke, kostimografkinja je Danica Dedijer, skladatelji su Primož Hladnik i Boris Benko, oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec, asistentica scenografa je Irena Kraljić, asistentica redateljice je Mateja Kokol, asistentica kostimografkinje je Andrea Marić i fotograf Aljoša Rebolj.

Nakon premijere upriličen je i prigodan domjenak, a tko se sve na njemu pojavio pogledajte u fotogaleriji.

Foto: DuList/Aljoša Rebolj (fotografije scena iz predstave)

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist