Politika

Premijer Plenković o svemu pomalo, samo ne o izgradnji u Malostonskom zaljevu

Premijer Plenković o svemu pomalo, samo ne o izgradnji u Malostonskom zaljevu

Premijer Andrej Plenković održao je ove subote sastanak s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva poljoprivrede, četiriju općina iz Malostonskog zaljeva, Sveučilišta u Dubrovniku, udruge FLAG Južni Jadran i školjkara u Malom Stonu o pitanjima iz područja uzgoja školjaka, ribarstva i marikulture.

– Zadovoljstvo je biti ovdje u Stonu, hvala načelniku Vedranu Antunici i županu Nikoli Dobroslaviću – održali smo konstruktivan i kvalitetan sastanak s našim školjkarima i ribarima o tome kako ide proizvodnja, o zakonskim okvirima te o svim sredstvima potrebnima za pomoć koji dolaze od Ministartva poljoprivrede. Njihov doprinos u turizmu i potrošnji ovog finog, kvalitetnog prizvoda je dobar i u visokom postotku. Stvaramo okoliš gdje bi njihove radnje bile što uspješnije i kvalitetnije. Drago mi je da je ovakav događaj, u ožujku, privlači toliki broj ljudi u Mali Ston. Čestitam – istaknuo je premijer Andrej Plenković danas nakon posjeta Festi od kamenica.

Prema njegovim riječima, premijer i školjkari-uzgajivači, danas nisu razgovarali o ‘bolnoj točki’ Malostonskog zaljeva – potencijalnoj gradnji turističkog kompleksa protiv kojeg su brojni, poput Instituta za more i probalje, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a naravno i sami uzgajivači – protiv.

Unatoč činjenici kako postoji stvarna opasnost da planirani zahvat – turistički kompleks s oko 900 soba – poveća donos štetnih tvari u more odnosno ugrozi čistoću mora ovog zaljeva, a samim ‘načimanjem’ gradnje donosi u budućnosti još ovakvih sadržaja, tema nije bila danas ‘na meniju’, baš kao niti u službenom priopćenju iz Vlade.

– Danas to nije bila tema, razgovarali smo općenito o studijama zaštite okoliša te kako pomoći novim tehnologijama oko različitih problema – rekao je Plenković, te još jednom ponovio kako je ‘čuo za problem, no on nije bio tema sastanka’. U izjavama za medije, osvrnuo se i na Istanbulsku konvenciju, odnosno prijedlog Zajednice utemeljitelja HDZ-a Zadarske županije da se održi unutarstranački referendum onjoj, na što je odgovorio da za takvim referendumom nema nikakve potrebe. Ponovio je kako je smisao ove Konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji.

– Nema nikakvoga učinka te Konvencije, jednom kada bude potvrđena, u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu morate imati, primjerice, u nastavnim programima homoseksualni sadržaj. To su sve netočnosti, nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi toga preuzimala – rekao je premijer i dodao da je potpuno nepotreban strah od nadzornoga tijela Konvencije, koji se zove GREVIO, naglasivši pritom da veliki broj ključnih konvencija u konvencijskom sustavu Vijeća Europe ima nadzorna tijela.

– U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija o borbi protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Dakle, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava – rekao je Plenković o ovoj temi.

– Što se tiče samoga pojma roda ili rodnoga identiteta, on postoji u našem zakonodavstvu već desetak godina i ne vidim što bi to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska – istaknuo je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o liječenju djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije, predsjednik Vlade je kazao da je sastanak u Davosu s čelnim čovjekom tvrtke Hoffman-La Roche omogućio da se Hrvatsku uvrsti u fazu kliničkoga ispitivanja lijeka koji ta farmaceutska kompanija radi, gdje će biti omogućeno besplatno korištenje lijeka za 23 pacijenata.

Podsjetio je da je na sjednici Vlade donesena i odluka kojom je Vlada osigurala financijska sredstva za liječenje pacijenata koji boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

– Mi ćemo na tom tragu nastaviti naše aktivnosti i pokušati omogućiti liječenje svim onim pacijentima koji su zaista u nezavidnom položaju, jer je riječ o tako specifičnim i teškim bolestima koje nisu na uobičajenim listama HZZO-a za lijekove. Zato smo napravili ovaj ekstra napor i kada je stvar bila dogovorena, tada smo je objavili. Na tome radimo intenzivno zadnja dva i pol mjeseca – zaključio je Plenković.

Prije ovog posjeta, premijer je boravio u Orebiću, gdje je obišao novoizgrađenu zgradu i športsku dvoranu Osnovne škole Orebić, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Orebić.

mnj

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist