Hrvatska

PRELAZAK NA NOVI SUSTAV Hoćemo li morati kupovati nove prijamnike?

Sve države članice Europske unije moraju do sredine 2020. godine, odnosno najkasnije do 2022., osloboditi dio frekvencija koje se danas koriste za odašiljanje zemaljske televizije za potrebe razvoja 5G mreža. Kako bi se nakon oslobađanja frekvencijskog pojasa 700 MHz i uz manje raspoloživih frekvencija osigurao kontinuitet postojećih programa u HD rezoluciji u sustavu zemaljske digitalne televizije, treba prijeći na novi, znatno učinkovitiji sustav DVB T2 i novi standard kodiranja H.265/HEVC, pišu 24sata.hr

Što to doista znači, koje će specifikacije morati imati novi televizori, odnosno tko će sve zbog toga morati kupovati nove prijamnike te vrijedi li to i za korisnike kabelskih, satelitskih i IPTV platformi, pitali smo Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM). Evo što su nam odgovorili.

Oslobađanje spektra druge digitalne dividende (694-790 MHz) u Republici Hrvatskoj očekuje se krajem listopada 2021. Točni detalji znat će se nakon donošenja Nacionalnog plana djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470 – 790 MHz, koji donosi Vlada Republike Hrvatske, objašnjavaju u HAKOM-u.

Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se do kraja listopada ove godine. Prelazak na DVB-T2 stvorit će tehničke mogućnosti za emitiranje svih programa u visokoj kakvoći (HD).

Zbog prilagodbe sustava u razdoblju od kraja ove do sredine sljedeće godine građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu, minimalno takozvane STB – Set Top Box uređaje.

Pri izboru novog televizora ili prijamnika bit će važno da on podržava sustav DVB-T2 i sustav kodiranja H.265/HEVC. Većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava navedene standarde, a njihova je cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te sustave. Cijena tzv. STB – Set Top Box uređaja na hrvatskom tržištu trenutačno u prosjeku stoji oko 200 kuna.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U PRVIH ŠEST MJESECI Pad prodaje vina i do 80 posto

Dulist

VIDEO/HTZ provodi intenzivnu promotivnu kampanju na sedam europskih tržišta

Dulist

U TRAVNJU SMO MANJE TROŠILI Rekord koji najavljuje oštar pad gospodarstva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija