Aktualno

PREKRASNO ZDANJE U ORAŠCU Tko će postati novi vlasnik ljetnikovca Soderini?

PREKRASNO ZDANJE U ORAŠCU Tko će postati novi vlasnik ljetnikovca Soderini?

Jedan od najljepših, a svakako i najintrigantnijih dubrovačkih ljetni­kovaca, Soderini u Orašcu, se prodaje!

Ovo zastićeno kulturno dobro, na stra­nicama Ministarstva kulture označeno kao profana graditeljska baština, nije pod UNESCO zaštitom, a procijenjeno je na vrtoglavih 3 500 000 Eura, za koje ćete dobiti 573 m2 stambene površine, odnosno 1709 m2 ukupne površine zemljišta.

Soderini je dio hotelskog kompleksa Dubrovački vrtovi sunca, a datira u daleko 15. stoljeće. Burna prošlost uistinu boja ovaj ljetnikovac pridje­vom ‘intrigantan’, ako proučimo nje­govu povijest s posebnim naglaskom na fiorentinskog kancelara Pietra di Tommasa Soderinija, prognanog iz Firenze, a koji je u prekrasnom zda­nju koje nosi njegovo prezime boravio sve do Velike Trešnje. Bježeći od obi­telji Medici, Soderini pronalazi uto­čište u dvorcu ‘Arapovo’, što je drugo ime za Soderini, sagrađen tik uz gra­nicu između Dubrovačke i Zahumske Republike, gdje se i danas, kažu nam istaknuti Orašani, vidi granični kamen. Lukavost i mudrost Dubrovačke Repu­blike, dodat će Orašani, pokazuje se u primjeru ‘nezamjeranja’ Dubrovačke Republike prema vojno znatno moćni­jim susjednim zemljama, Italiji i Fran­cuskoj, a gostoprimstvo prema Soderi­niju pokazuje svu mudrost dubrovačke diplomacije i umješnost opstanka unatoč nemjerljivo jačim, pomorsko i trgovački superiornijim silama Medite­rana. No, kako se ne bi zamjerili Vati­kanu, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, dubrovački knez nije primio izbjeglog Soderinija na audijenciju niti na tlo Republike, već su ga članovi Senata smjestili neposredno uz granicu, isto­dobno ga štiteći od neprijateljskog progona. Nakon povratka u Firenzu, u dvorcu-ljetnikovcu nastavlja živjeti obitelj Šodrnja, najvjerojatniji potomci iz veze Pietra Soderinija i lokalne dje­vojke, čija je obiteljska loza ugašena pred stotinjak godina.

Zanimljive šezdesete
Tadašnja povijest ljetnikovca sva­kako je uzbudljiva, no ništa manje zanimljiva nije ni ona novija! Zahvaljujući bogatim sjećanjima Orašana, otpu­tovali smo u rane šezdesete godine dvadesetog stoljeća, kada Soderini prelazi u posjed tadašnjeg poduzeća Rudine, na čelu kojeg je bio Ante Ivušić, a u obližnjim maslinicima, na prostoru i oko današnjeg kompleksa Dubrovački vrtovi sunca nalazio se internacionalni autokamp ‘Rudine’. ­

Ljetnikovac je 1967. potpuno obnov­ljen. Naime, dubrovački poduzetnik i ugostitelj Frano Perić obnovio je danas zapušteni dvorac Soderini, a unutar ograđenih zidova uredio se restoranski dio s plesnim podijem. Potkraj šezde­setih godina bilo je to omiljeno mjesto zabave s plesom u ljetnim mjesecima, kojeg su pohodili brojni poznati pje­vači tadašnje države. Najpoznatiji gost bio je kasnije ‘zabranjeni’ pjevač Vice Vukov koji je u ljetnim mjesecima 1971. okupio više tisuća štovatelja lakih nota, koji su došli iz svih obližnjih mjesta i gradova, zapisat će Orašani. Malo iza toga Vici Vukovu je bilo zabranjeno javno nastupati pa je omiljeni pjevač kao žrtva ‘hrvatskog proljeća’ preselio u Pariz, dodat će ovoj zanimljivoj crtici, ističući kako se povijest na neki način poigrala s obojicom, Soderini je iz Ita­lije izbjegao u – Soderini, a Vukov je iz Soderinija izbjegao u Francusku. Ipak obojici je omogućeno potkraj njihovih života povratak u njihove domovine, gdje su i umrli.

Prodaja danas derutnog oraškog zdanja
Nakon uzbudljivih šezdesetih, potom gradnje kompleksa hotela tijekom osamdesetih, ponovo se vraćamo na – danas. Na prodaju derutnog oraškog zdanja. S obzirom da se radi o ljetni­kovcu iznimne povijesne vrijednosti, zanimalo nas je ima li Grad Dubrovnik pravo prvokupa na navedenu nekret­ninu i je li Gradu Dubrovniku ponu­đeno pravo prvokupa, ali i jesu li zain­teresirani za kupovinu te ukoliko jesu, postoji li ideja namjene… Nažalost, Grad Dubrovnik do danas nije dobio ponudu za ostvarivanje prava prvo­kupa za ljetnikovac Soderini, istaknuli su nam u odgovoru na upit.

— Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Konzervatorski odjel u Dubrovniku donosi rješenja o utvrđi­vanju svojstva kulturnog dobra nekret­nine, odnosno rješenje da je određeno kulturno dobro zaštićeno posebnim rješenjem. Isto tako, Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara propisano je da je vlasnik za nekretninu unutar zaštićene povijesne cjeline koja je kao kulturno dobro zaštićena posebnim rješenjem dužan istu prije prodaje istodobno ponuditi Republici Hrvat­skoj, županiji, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi, navodeći cijenu i druge uvjete pro­daje – naglasili su nam, a s obzirom na to kako Grad Dubrovnik nije dobio ponudu za kupnju, mogućnost se, dodaju, nije niti razmatrala.

— U kupnji nekretnina Grad se vodi prioritetima. Tako je od nedavno, kako je u javnosti poznato, Grad postao vla­snikom ljetnikovca Bunić Kaboga te Vile Čingrije. Ove objekte, jednako kao što je to slučaj s obnovom povi­jesnog kompleksa Lazareta, Grad želi uključiti u EU projekte kako bi smo za njihovu obnovu i razvoj budućih pro­grama imali na raspolaganju i bespo­vratna novčana sredstva iz EU fondova – zaključak je iz Grada Dubrovnika, a s obzirom na burnu povijest kako ljetni­kovca, tako i impozantnog hotelskog kompleksa, vjerujemo kako zanimlji­vih prevrata u vlasništvu ni ovoga puta – neće nedostajati.

IZ ARHIVE DULISTA

Afera ‘Vrtovi sunca’

Dubrovački vrtovi sunca u ožujku 2017. dobili su novog vlasnika, kinesko-njemački investicijski fond ‘ADC GmbH’, a uslijedio je i izlazak iz franšize ‘Radisson Blu’ te ulazak u ‘The Leading Hotels of the World’, prestižne skupine nezavisnih luksuznih hotela, pisao je DuList prije godinu i pol dana. Inače, novi vlasnici su kompleks preuzeli već u prosincu godine prije, a podsjetit ćemo i na dio burne prošlosti obuhvaćene pod pojmom ‘Afera Vrtovi sunca’.

Vrhovni sud RH donio je pretkraj 2013. godine pravo­moćnu presudu u ovom slučaju po kojoj su Pero Vićan i Ivo Besjedica osuđeni na po 10 mjeseci zatvora kroz rad za opće dobro, dok su Antun i Antoan Kralj te Pero Miloglav oslobođeni. Vićan je uz odsluženje kazne kroz svoju tvrtku Dubrovačko primorje po presudi državi trebao vratiti 63 milijuna kuna. Time je prvotna odluka Županijskog suda od deset mjeseci zatvora uvjetno na 3 godine, preinačena u deset mjeseci zatvora bezuvjetno, uz odsluženje kazne kroz rad za opće dobro.

Besjedica i Pero Miloglav te trojica dubrovačkih podu­zetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj našli su se na optuženičkoj klupi zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonitog upisa vlasniš­tva nad zemljištem Vrtovi Sunca u Orašcu, vrijednog više od 151 milijuna kuna, o čemu je DuList u više navrata pisao. Besjedica je optužen da je kao zemljišnoknjižni sudac na Vićanov zahtjev u kolovozu 1998. u korist nje­gove tvrtke Dubrovačko primorje upisao pravo vlasniš­tva na 151 tisuću četvornih metara zemljišta koje u pre­tvorbi nije ušlo u vrijednost društvenog kapitala. Na taj je način, tvrdio je u optužnici USKOK, na štetu Hrvat­skoga fonda za privatizaciju (HFP) Vićanu nezakonito pribavio gotovo 137 milijuna kuna. Vićan i Besjedica na kraju su osuđeni zbog zloporabe u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonitom upisu vlasništva nad zemljištem Vrtovi Sunca u Orašcu, no 2017. su oslo­bođeni svake krivnje, dok su dva Kralja i Pero Miloglav oslobođeni već 2015. godine.

Foto: DuList/Njuškalo

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist