Natrag
23.2.2019 12:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

Preko granice samo s biometrijskom putovnicom!

8.5.2013 @ 18:35 Nikša Miletić Aktualno

Podijelite:

Hrvatska vlada će pokrenuti postupak za stavljanje van snage Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o ukidanju viza jer je od dana pristupanja Europskoj uniji obavezna izravno primjenjivati vizni sustav EU-a

, objavilo je u srijedu hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Međutim, s obzirom na to da se Bosna i Hercegovina nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU-a ako su nositelji biometrijskih putovnica, ni Hrvatska od 1. srpnja neće zahtijevati vize za BiH državljane prilikom ulaska Republiku Hrvatsku, ukoliko te osobe imaju biometrijsku putovnicu, stoji u priopćenju resornog ministarstva, u kojem se dalje navodi kako je, zbog duljine granice s BiH kao i trajnog interesa Hrvatske za dobrim bilateralnim odnosima s BiH, Hrvatska je uputila prijedlog Europskom vijeću da se i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo, građanima Bosne i Hercegovine dopusti ulazak u Hrvatsku kao i do sada s osobnim iskaznicama.

Također, radi se i na novom Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima te na novom Sporazumu o pograničnom prometu kako bi se olakšao život građanima koji žive uz državnu granicu, a u skladu s pravilima Europske unije, zaključuje se u priopćenju MVPEI-a.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana