Slušni aparat

PREGLED GODINE II. DIO Najveća iznenađenja priredili su stari majstori i nove frajerice

PREGLED GODINE II. DIO Najveća iznenađenja priredili su stari majstori i nove frajerice

PREGLED GODINE II. DIO Najveća iznenađenja priredili su stari majstori i nove frajerice

Krajem kalendarske godine nei­zbježno se rade revizije diskografskih dostignuća u proteklih 12 mjeseci, a albumi koji su kod većine glazbenih tiskanih ili web magazina našli svoje mjesto među najboljim izdanjima ne dolaze iz posustalog svijeta rock glazbe.

Žanrovski, pop i hip-hop su u 2018. bili najplodniji, žene su dominirale, ali su se iskazala i dva stara frajera. Amerikanku Cardi B na prvu ruku lako je zamijeniti za još jednu uzda­nicu prostačkog rapa poput onog Nicki Minaj. Međutim, prvijencem ‘Invasion of Privacy’ ova Njujorčanka oštrog jezika i furiozne vokalne izvedbe poka­zala se najzanimljivijom novom umjet­nicom s top lista.

PREGLED GODINE II. DIO Najveća iznenađenja priredili su stari majstori i nove frajerice

Osim s popularnim trapom, Cardi B se vješto nosi s latin i r’n’b žanrovima, a singlovi poput ‘Be Careful’, ‘I Like It’ neke su od najbo­ljih ovogodišnjih pjesama, neovisno o žanru. Cardi na albumu pokazuje i nježniju stranu, a ne zazire ni od pje­vanih melodija. ‘Golden hour’, treći album country zvijezde Kacey Musgra­ves jedno je od ovogodišnjih esencijal­nih izdanja. U suštini suvremena pop ploča, koja sa službenim Nashvilleom nema previše veze, zrači prijemčivim optimizmom, a laid-back atmosfera ruralnog Texasa nosi i patinu univer­zalnosti ‘kozmičke američke glazbe’ kakvom ju je odavno sanjao Gram Par­sons. Grammyjem nagrađena 25-godiš­njakinja Rosalia drugim je albumom, ‘El Mal Querer’ očekivano probila gra­nice rodne Španjolske, a najviše zani­manja svojom verzijom tzv. novog fla­menca, ovaj put uz malo više beata, izazvala je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon višegodišnje izdavačke neaktivnosti Šveđanka Robyn novim albumom ‘Honey’ nastavlja ploviti post/disco i pop/house vodama. Singl ‘Missing You’ naslanja se na sada već klasik ‘Dancing on My Own’, dok je naslovna ‘Honey’ neodoljivi komad mekanog, zavodljivog popa s disco ritmom u kojem Robyn zna reći ono što Rozga nije znala kada joj se stih ‘dođi k’o slavljenik na tortu i uzmi mi ljepotu, napokon’ činio kao dobra ideja.

PREGLED GODINE II. DIO Najveća iznenađenja priredili su stari majstori i nove frajerice

Tri­desetogodišnja Francuskinja Héloïse Letissier u glazbenom svijetu poznatija je kao Christine & the Queens. Album ‘Chris’, baš kao i ‘Honey’, moderan je electro/pop album osim što se Chri­stine povremeno odaje funku i posu­đuje od 80-ih godina, baš kao u singlu ‘Girlfriend’, kojeg je kod prvih taktova lako zamijeniti za neki stari hit Princea ili Madonne. U toj pjesmi, ali i drugdje, Letissier se, poput mnogih milenija­laca, poigrava s rodnim stereotipima. Zato je i album nazvala muškom ina­čicom svog pseudonima, dok njen lik na omotu podsjeća na Johnnyja Deppa u kultnom filmu ‘Cry-Baby’ Johna Watersa. Odnosima među spolovima i spektrom seksualnih identiteta bavi se još jedna Amerikanka u našem društvu. Na ‘Dirty Computer’, trećem albumu Janelle Monáe, osjeća se duh Princea, koji je prije svoje smrti u trav­nju 2016. pomogao dati smjernice za album. Album je posveta ženama i gotovo se može reći da je glazbena ver­zija ‘Vagininih monologa’.

PREGLED GODINE II. DIO Najveća iznenađenja priredili su stari majstori i nove frajerice

‘Look Now’ trideseti je album Elvisa Costella i prvi s Impostersima od 2010. godine. Kritika nije slaba na povratak 64-godišnje britanske rock zvijezde samo zato što ga je nakon duge pauze lijepo čuti u formi nego zato što je ‘Look Now’ impresivno djelo kako ga god okrenuli ili kamo ga smjestili. Sofisticirani rock album posut finom prašinom soula i klasičnih pjesama iz zlatnih dana Brill Building popa s akterima ere koji se ovdje javljaju kao koautori. Genijalna Carole King pomo­gla je napisati jednu, dok stari maj­stor izvanvremenskih melodija Burt Bacharach potpisuje čar tri pjesme. Costello i Bacharach već su surađivali. Njihov album ‘Painted from Memory’ 1998. godine nagrađen je Grammyjem. Bacharachu je tada bilo 70, a Costellu jedva 45. Nitko nije veći hippie od Davida Crosbyja.

Kao trećina slav­nih Crosby, Stills & Nash (povremeno i CSN& Young) te kao član izvorne i utjecajne postave The Byrds snimio je više remek djela. Solo album objavio je 1971. i onda manje-više zaboravio na solističku karijeru. Snimanju se vratio 2014., debelo zagazivši u sedmo deset­ljeće života. Od tada, čovjek koji je zbog svog životnog stila odavno trebao biti mrtav, izbacio je još tri zapažene ploče, a na posljednjem izdanju ‘Here If You Listen’ pomažu mu troje talentiranih mladih glazbenika (Becca Stevens, Michelle Willis i Michael League), svi vjerojatno u ranim tridesetima. Ova očaravajuća kolekcija akustičnih pje­sama kojima dominira anđeosko pje­vanje u višeglasju žanrovsko je remek djelo bez premca.

FOTO:
www.facebook.com/ ElvisCostello,
www.facebook.com/ OfficialDavidCrosby,
www.cardibofficial. com,
www.kaceymusgra­ves.com
www.jmonae.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić