Županija

Predstavnici Županije odali počast poginulima u Domovinskom ratu

Predstavnici Županije odali počast poginulima u Domovinskom ratu

Odavanjem počasti poginulim braniteljima i polaganjem vijenaca kod Spomen križa na groblju Boninovo te kod Spomenika pobjedi na lokalitetu Vjetreni Mlin u Stupi u Dubrovačkom primorju u subotu obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uz vijence i svijeće počast svim onima koji su poginuli odali su župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, predstavnici općina Dubrovačko primorje i Ston te predstavnici PU dubrovačko-neretvanske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i povijesnih udruga.

U svom prigodnom obraćanju kod Spomenika pobjedi, župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako je upravo na ovoj crti zaustavljena velikosrpska agresija te tako spriječeno da agresor dođe do Neretve i zaposjedne cijeli jug Hrvatske te je zbog toga ovo mjesto izabrano za središnji spomenik.

„Danas, pred jedan od naših najvećih blagdana, kojim obilježavamo veliku pobjedu hrvatske vojske i hrvatske policije u Domovinskom ratu, prisjećamo se svih onih koji su za Domovinu dali ono najvrjednije – svoje živote. 5. kolovoza dan je časne pobjede hrvatske vojske, no u toj pobjedi pale su brojne žrtve, posebno naših branitelja, i njima odajemo počast jer žrtva svog života najveći je dar koji se može dati svojoj Domovini i svom narodu i njima se zato klanjamo.“, kazao je župan te nastavio: „Mi danas živimo u slobodnoj državi koja unatoč teškoćama ide naprijed. Uvjeren sam da ćemo sve teškoće uspješno nadvladati i da će nam svakim danom biti sve bolje, da ćemo stvarati sve bolje uvjete života, ali i da ćemo čuvati uspomenu na Domovinski rat, na naše poginule branitelje i na sve ostale branitelje te da ćemo čuvati ovu našu slobodu“.

Istaknuvši kako danas imamo dobro opremljenu i motiviranu hrvatsku vojsku i policiju, ali i Vladu i Ministarstvo obrane koji imaju razumijevanja za potrebe obrane Hrvatske, župan Dobroslavić je rekao kako vjeruje da su to sve pravi načini za napredak, razvoj gospodarstva, a posebno turizma, ali i stvaranje stabilnog života.

„Doprinos naših branitelja u Domovinskom ratu je bio velik i to ne samo na našim područjima nego i na svim drugim ratištima i na svim drugim bojištima u Hrvatskoj i zato velika zahvala na svemu što su pružili u obrani Domovine, a klanjamo se svim onima koji su dali najviše, svoje živote. Čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a našim poginulim jedno veliko hvala i neka im je laka hrvatska zemlja.“, rekao je župan Dobroslavić.

Svečana sveta misa povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja služit će se u dubrovačkoj katedrali u ponedjeljak 5. kolovoza s početkom u 20 sati.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist