Kultura

Predstavljeni dokumentarni film o Trombunjerima i fotomonografija ‘Festa 2016.’

Predstavljeni dokumentarni film o Trombunjerima i fotomonografija 'Festa 2016.'

Povodom Feste svetog Vlaha u dvorani Svetog Ivana Pavla II. u utorak navečer predstavljeni su dokumentarni film ‘Dubrovački trombunjeri – vjera, ponos i tradicija’ te fotomonografija „Festa 2016.’.

-Promocijom filma i fotomonografije htjelo se pokazati kako Festa svetog Vlaha živi s trombunjerima, kojima je na ponos sudjelovati svake godine. Građa o trombunjerima stvara se iz godine u godinu, a ukoliko nešto nije zabilježeno, kao da se na neki način nije dogodilo. Za fotomonografiju o jubilarnoj Festi 2016. angažirali smo dodatne fotografe i snimatelje, a snimalo se dodatno i 2017. godine. Potom je za te dvije Feste izašao i DVD. Smatrali smo da imamo vrijedne i kvalitetne fotografije koje zaslužuju izdanje. A cilj je, kad se već uložio trud i angažman, da tu našu radost uoči Feste svetog Vlaha podijelimo s našim sugrađanima – izjavio je tom prilikom predsjednik Društva dubrovačkih trombunjera Tomislav Macan te je za 2020. godinu najavio izdavanje velike monografije o Dubrovačkim trombunjerima.

-Dubrovački trombunjeri neizostavan su i vrlo važan dio Feste svetoga Vlaha. Sudjeluju na Kandelori i otvaranju Feste, na sam dan Feste predvode procesiju, a na Gorici svetog Vlaha završavaju vlasićki ciklus. Na blagdan svog Parca rade jako puno. Prvi počinju ujutro u 6.45 sati, a završe posljednji. Ako idemo u povijest, oni predstavljaju smotru vojnih snaga nekadašnje male, ali moćne dubrovačke države. Zvali su ih kroz vrijeme i trombunjeri, bombardijeri i lumbardijeri. Oni su zvučni okvir Feste. U Dubrovniku se, naime, uvijek pucalo, za svih blagdana. Najprije iz topova s gradskih utvrda, a kasnije iz pušaka i lumbarda te trombuna – rekla je povjesničarka umjetnosti Maja Nodari.

-Biti dubrovački trombunjer predstavlja dragu i časnu dužnost. Trombunjeri tu dužnost obavljaju od sveg srca i na najbolji mogući način. Zato i jesu u odvijanju ceremonijala Feste njegov jako važni i neizostavni dio. Sudjeluju u svojim lijepim dizajniranim odorama koje je 1996. godine napravio scenograf Marin Gozze, ponosno se kreću Stradunom, ali i ugošćavaju otkad je hrvatske države brojne povijesne postrojbe kao što su Rapski samostreličari, Keglevićeva straža iz Kostrela ili Trenkovi panduri iz Požege – istaknula je Nodari.

-Objava DVD-a i fotomonografije bilježenje je hrvatske kulturne baštine na najbolji mogući način. Vrijeme prolazi, stvari se zaboravljaju pa je zato potrebno da se događaji bilježe u tiskanim i digitalnim medijima. Idemo ususret otvaranju Centra svetog Vlaha, gdje bi se objedinilo sve što je Dubrovnik dosad učinio svom Parcu. U tome će Dubrovački trombunjeri imati značajno i neizostavno mjesto – zaključila je Nodari.

Prigodnim riječima o Dubrovačkim trombunjerima obratio se i rektor Zborne crkve svetog Vlaha don Toma Lučić.

Podsjetimo, Dubrovački trombunjeri su povijesna vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Trombunjeri sudjeluju u svim važnijim događajima u Dubrovniku, ali i diljem Republike Hrvatske. Najvažnija im je uloga predvođenje procesije na blagdan zaštitnika grada, svetog Vlaha, 3. veljače, kada se ujedno obilježava Dan grada Dubrovnika.

Autor jednosatnog dokumentarnog filma je Toni Miletić iz LMT Studija Dubrovnik, dok je u fotomonografiji objavljenoj u nakladi Manjgure zastupljeno više dubrovačkih fotografa. Sav novac skupljen od prodaje DVD-a i fotomonografije bit će uplaćen u humanitarne svrhe.

Predstavljanje dokumentarnog filma i fotomonografije organiziralo je Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije povodom predstojeće Feste svetog Vlaha.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist