Kultura

Predstavljene knjige o Maslaću i Milanoviću

Predstavljene knjige o Maslaću i Milanoviću

Knjiga „Don Vidoje Maslać i Trebinjsko – mrkanjska biskupija 1795.-1862." autora don Milenka Krešića i zbornik "Mučeništvo Marka Milanovića" priređivača Petra Milanovića, predstavljene su večeras u Samostanu Svete Klare.

Na predstavljanju knjige biskup dubrovački mons. Mate Uzinić osvrnuo se na odnose ovih dviju biskupija te njihovoj povezanosti kroz prošlost.
U knjizi su obrađeni odnosi između dubrovačke i trebinjsko-mrkanjske biskupije, istaknuo je biskup Uziinć, dodavši kako ova knjiga predstavlja doprinos povijesti Katoličke crkve ali i nacionalne povijesti na našim prostorima.

Dodao je kako te dvije biskupije uvijek bile usmjerene jedna na drugu, te su se međusobno pomagale. 

Mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić osvrnuo se na život i djelo don Vidoja Maslaća, generalnog vikara Trebinjsko-mrkanske biskupije, i desne ruke dubrovačkih biskupa, koji je i sam trebao postati trebinjsko – mrkanjski biskup, te na samu knjigu ocijenivši je iznimno vrijednom.
– Ovo je vrijedna knjiga koja u svom prvom dijelu govori o o Trebinjsko – mrkanjskoj biskupiji u 70-ak godina 19. stoljeća, o don Vidoju kao svećeniku, župniku, generalnom vikaru, graditelju, koji se brinuo za svećenike, župljane i pomladak Trebinjsko – mrkanjske biskupije, za odnose s turskim vlastima. U drugom dijelu donosi se građa o don Vidoju Maslaću, njegova pisma upućena u Rim i Dubrovnik  – naglasio je u svom opsežnom govoru biskup Perić.   
 
Zbornik "Mučeništvo Marka Milanovića" objavljena je 2010. u Mostaru u biblioteci "Crkve na kamenu". Kako je istaknuo don Mile Vidić, mladić Marko Milanović iz Kruševa kod Stoca 1859. godine posvjedočio svoju katoličku vjeru u svojoj 22. godini života pred sabljom krvnika idući na svoje imanje na Somine.

Knjigu su predstavili dubrovački ogranak Hrvatskog kulturnog društva ''Napredak'' i Zavičajna udruga Neum u Dubrovniku.
 

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist