Kultura

Predstavljena zbirka pjesama “Odušak” Đura Kriste

Predstavljena zbirka pjesama "Odušak" Đura Kriste

Zbirka pjesama „Odušak“ našeg sugrađanina Đura Kriste sinoć je predstavljena u Kongresnoj dvorani Hotela Petka.

U organizaciji HKD Napredak – Dubrovnik, knjigu su predstavili dr. sc. Marijan Sivrić, prof. Pavo Jančić, mr. sc. Ivan Prce, autor Đure Kriste i predsjednik Napretka – Dubrovnik Marinko Marić.
Riječ je o zbirci koja se sastoji od 117 pjesama razvrstanih u tri ciklusa: ''Kad je čovjek čovjeku bio vuk'', ''Kad emocije navru'' i ''Vidokrug''.  Zbirka, koja nosi podnaslov ''Sjećanja koja se ne zaboravljaju'', donosi autorov osvrt na stradanja Hrvata u II. svjetskom i Domovinskom ratu.

– U svojoj poeziji, koja sadrži iznimne ispovjedne dijelove, Đuro Kriste, dokazao se kao jednostavan narator i vješt stilist čija zbirka ima svoju unutarnju dinamiku i logički slijed. Iskusivši sve arome ovozemaljskog života, pjesnik nam je ovom svojom zbirkom darovao dragocjeno autorsko i ljudsko iskustvo na rijetko iskren i potresan način. Njegova poezija možda se najbolje može opisati kao metafizički drhtaj, prožet kršćanskim milosrđem, u kojem snažan osjećaj zavičajne ukorijenjenosti nadahnjuje ljubav spram svog naroda i svoje domovine – istaknuo je na predstavljanju Pavo Jančić.

Ne želeći osuđivati, prijetiti niti prozivati, pjesnik je u ovoj zbirci nastojao dati nenametljiv prikaz povijesnog usuda hrvatskog naroda, promišljenog kroz prizmu osobnog iskustva. Podijelivši dio svojih bogatih spoznajnih i asocijativnih refleksija na temu naroda, autor ogoljuje genezu sukoba na ovim prostorima, koji su nastali zbog odbacivanja postulata ljubavi i pravednosti, zbog odbacivanja kršćanskog milosrđa. Njegovi stihovi nose jaki pečat osobne ispovijesti, traganja za sobom i smislom postojanja, koje zanosom jezične okretnosti, pretvara u svoj specifičan i vrijedan poetski izraz.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist