Kultura

Predstavljena nova knjiga don Miha Demovića

 
 Monografija don Miha Demovića „Povijest crkvene glazbe dubrovačke katedrale kroz vjekove“ predstavljena je večeras u dvorani Postdiplomskog studija Sveučilišta u Dubrovniku.

 – Ova je knjiga remek djelo maestra Demovića, ona predstavlja vjeru u svakodnevnicu, male stvari, predstavlja marljivost, sintezu mravlje upornosti i arhivskog istraživanja, te skromnost. Stoga čestitam maestro i majstore Miho Demović – istaknula je dr.sc. Mira Muhoberac.
 
– Slogan katedrala svima na srcu poruka je maestra Miha Demovića. Don Miho svojim istraživanjem o crkvenoj glazbi u katedrali, obdario nas je opsežnom knjigom od 400-tinjak strana i notnih stranica, razotkrio je bogatstvo riječi katedrala. Ona je rezultat zaljubljenosti u katedralu i sakralnu baštinu. I sam je napisao kako je dubrovačka katedrala bila jedina nacionalna vladarska crkva u kojoj se ustoličavao vladar jedne hrvatske državice, koji je u njoj izvršavao s vladom vjerske dužžnosti –naglasio je katedralni župnik don Stanko Lasić naglasivši kako dubrovačka katedrala predstavlja remek djelo arhitekture.

-U ovoj godini katedrale u kojoj nam je don Miho poklonio ovu knjigu ne smije završiti – naglasio je.

– Don Miho se znanstvenim radovima potvrdio najboljim poznavateljem sakralne i duhovne i glazbene baštine, a ovom monografijom razotkrio je zaljubljenost u katedralu, a za nju ga vežu dani iz sjemeništa, profesorski rad za odgoj klera, liturgijsko pjevanje  kojemu je podučavao mlade svećenike.Nastavio je misliti za Dubrovnik i dubrovačku katedralu. Iznio je dragocjene rezultate i stručno ih obradio. Katedrala pamti mnoge ali može se s pravom reći da je zaorao najveću brazdu i da ja stao uz bok mnogih, a ako ih  nije nadmašio, onda će uskoro!-zaključio je don Stanko Lasić nakon čega je autoru monografije uručena plaketa dubrovačke katedrale.  
 
 
– Ova monografija izdana je u izdanju udruge Stara dubrovačka glazba koja je osnovana
2012., a cilj joj je   istraživanje glazbene ostavštine. Ova je knjiga jedno remek djelo, nijedan grad i katedrala nemaju ovakvo nešto. Demović se opredijelio za crkvenu baštinu, doprinio je afirmaciji naše glazbe unutar zapadnoeuropske baštine. Premašio je ustanove, i ova je knjiga jedinstven dokument o glazbi u dubrovačkoj katedrali, a važna je i za hrvatsku baštinu ali i za svjetsku. Glazbeni razvoj Dubrovnika autor je pomaknuo s 13. na 10. stoljeće, knjiga ima čvrsti povijesni okvir, ispunjen europskim stilovima u kontinuitetu. Republika je imala sve institucije, imala je svoju glazbu, a katedrala je bila izvor produktivne glazbe. Grad Dubrovnik treba biti svjestan da ima značajniju glazbenu baštinu od ostalih hrvatskih gradova. Dubrovnik je bio svjetsko središte glazbene umjetnosti – naglasila je Ileana Gracio.
 
Muzikolog dr. Miho Demović istaknuo je kako je knjigu počeo pisti na poticaj Zdravka Šundrice, čija je supruga Pavica bila također na predstavljanju.
 
– Dubrovnik je čudesan grad, to može osjetiti onaj koji je u njemu živio pa otišao. Dubrovnik pamtim od 1945. kad sam prvi put došao s ocem. Prirastao mi je srcu, sjećam se kakav je bio nekad, kakav je danas. Dubrovnik je čudesan grad, čudesan izvana kad mu gledaš zidine, čudesan kad uđeš u njega. Najčudesnija je katedrala, u svojoj povijesti, unutrašnjosti, izvana u obliku  križa s kipovima. Orkestralna glazba od 1750. do 1850. u Katedrali bila je značajna, katedrala je imala orkestralnu kapelu i u njoj su bili zaposleni najizvrsniji glazbenici iz Italije u ono doba. Bilo je i domaćih sinova. Oni su bili violinisti, ali i daroviti skladatelji i stvorili su vokalno – orkestralnu glazbu. Katedrala je iznjedrila Sorkočevića , jer je on slušao orguljaše iz svoje sobe, tamo se odgojio, u katedrali je svirao. Katedrala je bila ishodište, a osim liturgijske glazbe, u njoj se izvodila oratorijska i simfonijska glazba. Mi smo naučili da se orkestralna glazba Dubrovnika svede na Sorkočevića no to nije istina – naglasio je don Miho Demović koji je za ovu prigodu okupljenima pustio nekoliko skladbi iz toga doba.

Pročitajte još

Pridružite se razgledavanju izložbe gospara Grbića uz stručno vodstvo

Dulist

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija