Kultura

Predstavljena monografija Pera Kvrgića

Predstavljena monografija Pera Kvrgića

Monografija Kazališno doba Pere Kvrgića u nakladi Dubrovačkih ljetnih igara predstavljena je u Kneževu dvoru.

– Volim Dubrovnik i uvijek mi je drago doći u Dubrovnik-rekao je pri završetku predstavljanja poznati glumac Pero Kvrgić zahvalivši se svima koji s pomogli u realizaciji ove monografije. A koliko je omiljen među Dubrovčanima dovoljno svjedoči dugi pljesak koji je dobio nakon svog obraćanja okupljenima.

–  Pero Kvrgić je jedan od najdubrovačkijih glumaca. On je ostvario veliki broj uloga na Dubrovačkim ljetnim igrama, ali je još od 1950. kada je igrao jednu malu ulogu u Gavellinoj postavi Dubrovačke trilogije, i Munua u Gavellinoj postavi Skupa na ljetnoj pozornici i prvim Dubrovačkim ljetnim igrama,  do danas u dubrovačkom repertoaru odigrao preko 20 različitih uloga. Samo kod Držića igrao je Skupa, Arkulina, Zlatikuma, Pometa, Dunda Maroja, Negromanta i niz drugih uloga, a osim toga je i sam puno pisao i o tom dubrovačkom repertoaru i o svojim dubrovačkim iskustvima. Dubrovnik ga je nagradio s nekoliko priznanja, i posebno značajnom Nagradom grada Dubrovnika za životno djelo 1999. On je bio prvi  ne Dubrovčanin koji je dobio tu nagradu  – rekao je autor monografije Hrvoje Ivanković.
 

Prvi dio knjige opsežna je teatrološka studija Hrvoja Ivankovića koja tragom raznovrsnih zapisa (kritika, ogleda, memorabilija, intervjua) prati i kontekstualizira cjelokupni umjetnički put Pera Kvrgića, uspoređujući Kvrgićeva vlastita sjećanja i zapise s kritičkom recepcijom njegovih ostvarenja, među kojima su mnoga dosegla antologijske značajke. U drugom dijelu knjige okupljeni su ogledi raznih autora poput Nikole Batušića, Petra Brečića, Dalibora Foretića, Mani Gotovac, Vlade Gotovca, Nataše Govedić, Milice Jović, Zvonimira Mrkonjića, Georgija Para, Joze Puljizevića, Fabijana Šovagovića i Božidara Violića, koji su tijekom proteklih pola stoljeća pisali o prirodi i stilu Kvrgićeve glume, pokušavajući doći do njihovih temeljnih poticaja i ishodišta. S izuzetkom teksta Nataše Govedić, napisanog posebno za ovu monografiju, svi su ti ogledi već ranije objavljivani u raznim, nerijetko teško dostupnim publikacijama, a sada su po prvi put okupljeni na jednom mjestu, omogućujući čitatelju široki i sveobuhvatni pogled na fenomen Kvrgićevog umjeteonstva.

Treći dio knjige teatrografski je dodatak s iscrpnim popisom Kvrgićevih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga i nagrada, te osnovnim biografskim podatcima. Monografija Kazališno doba Pera Kvrgića koju je uredio Hrvoje Ivanković, a likovno oblikovao Luka Gusić, opremljena je i s preko 170 fotografija iz svih razdoblja Kvrgićeva života i dugotrajne mu glumačke karijere.

Na predstavljanju knjige, uz njenog glavnog aktera, Pera Kvrgića, sudjelovali su i Božidar Violić, redatelj u čijim je predstavama Kvrgić ostvario neke od svojih ponajboljih glumačkih kreacija, intendant Dubrovačkih ljetnih igara, dr.sc. Ivica Prlender, autor i priređivač monografije, Hrvoje Ivanković, predsjednik HDDU-a, Goran Grgić, te glumci Perica i Maro Martinović koji su pročitali nekoliko kraćih ulomaka iz monografije i Kvrgićevih kazališnih zapisa. Na desetak velikih Kvrgićevih ostvarenja gledatelje je podsjetilo i njihovi televizijski zapisi što ih je u desetominutni filmski kolaž povezala urednica-novinarka HTV-a, Renata Margaretić Urlić.

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Društva prijatelja dubrovačkih starina, Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Zračne luke Dubrovnik. 

Foto: DLJI

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist