Kultura

Predstavljena izdanja Zavoda za povijesne znanosti

Predstavljena izdanja Zavoda za povijesne znanosti

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku priredio je večeras u Sorkočevićevom ljetnikovcu predstavljanje svojih knjiga.

Javnosti su predstavljena najnovija izdanja Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU i Dubrovnik Annals,  Knjige rizničarskih najmova  (1428-1547) koju je priredio Danko Zelić, Prolegomena za Svetu dubrovačku metropoliju / Serafin Marija Cerva  koju je priredio Relja Seferović, U predvorju vlasti  autorice Zrinke Pešorde Vardić, te druga i treća knjiga iz serije  Vlastela grada Dubrovnika akademika Nenada Vekarića. Također je predstavljena i knjiga Vrijeme umiranja  autora Gordana Ravančića.

Što se tiče časopisa Anali, oni donose 20-ak članaka  „iznimne metodološke i tematske raznolikosti“.
–  Riječ je o izdanju kojeg krasi metodologija disciplina – naglasio je Lovro Kunčević.

Knjige rizničarskih najmova (1428-1547) priređivača Danka Zelića donosi osim samog izvora koji se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku, i dvije uvodne studije.

– Prvu je napisala Nella Lonza a govori o ranijoj instituciji rizničarstva koja je prethodila knjigama najmova, dok je autor druge studije Danko Zelić. I jedna i druga osim na hrvatskom objavljene su i na engleskom jeziku – istaknula je Irena Benyovsky. 

Knjigu Prolegomena za Svetu dubrovačku metropoliju / Serafin Marija Cerva  priredio je, preveo i uvodnu studiju napisao Relja Seferović.
– S obzirom da je 2008. javnosti predstavljen tekst Cervinog Prolegomena, ova knjiga donosi prijevod na hrvatskom jeziku –naglasio je uz ostalo predstavljač Neven Jovanović.
 
 
Knjiga Vrijeme umiranja, Gordana Ravančića, s druge pak strane knjiga je o životu Dubrovnika,a donosi i povijest  zaraznih bolesti.
–    U tri srednje poglavlja autor opisuje kugu u Dubrovniku, opisuje prilike u Dubrovniku pred kugu, prikazuje sam dolazak kuge, reakciju vlasti te naravno posljedice…Ovo je pitko pisana povijest života u teškom razdoblju. Naši preci susreli su crnu smrt i sve njene rođakinje i preživjeli – poručila je Rina Kralj-Brassard.

Knjiga U Predvorju vlasti autorice Zrinke Pešorde Vardić bavi se Antuninima.

–   Povjesničari su se više okrenuli vlasteli, nego Antuninima koji su u 15. stoljeću bili zamašnjak u gospodarstvu, no ostali su zapostavljeni. Ovom monografijom ta je nepravda ispravljena. Autorica definira Antunine kao stalež.  Radi se o sloju građana, koji se bave visokim i časnim poslovima, obrazovani su, a s vlastelom su dijelili vrijednosni sustav – istaknula je Zdenka Janeković-Römer.
–    Ova knjiga ugrađena je u sam vrh dubrovačke historiografije – zaključila je.
O drugoj i trećoj knjizi iz serije Vlastela grada Dubrovnika govorila je Nella Lonza.
 
–   Vekarićeve obavijesti potječu iz dokumenata, poslovnih ugovora, odluka vijeća – naglasila je Lonza dodavši kako je do sada objavljenim trima knjigama iz ove serije ispravljena genealoška zbrka.
–    Rodovi su nanizani abecednim redom, donose se podaci o promjenama prezimena, nadimcima, podaci o najvažnijim članovima, vremenu utrnuća, migracijama i naravno podacima o klanovskoj pripadnosti. Najveća vrijednost ove knjige je za nas znanstvenike i već je imamo pod rukom kao vodič kroz zamršenu povijest dubrovački vlasteoskih rodova. Nazvat ću je zlatnom knjigom dubrovačkog plemstva – zaključila je Lonza.

U programu su sudjelovali članovi Udruge Sve ostalo je glazba: Frana Marija Vranković, Damjan Bučić (gitara), Dora Kamber (violina) i Ivana Jelača (klavir).
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist