Kultura

Predstavljena ‘Autobiografija’ Mata Celestina Medovića

‘Autobiografija – novootkriveni rukopisi’ velikog hrvatskog slikara moderne Mata Celestina Medovića predstavljena je ovog utorka u Dvorani Pape Ivana Pavla II.

Ovo vrijedno izdanje, već najavljeno kroz nekoliko promocija ‘novootkrivenih tekstova’ Celestina Medovića održanih proljetos u Dubrovniku i ovo ljeto u Kuni, nakon nekoliko najava objavilo je navedeno društvo koje i nosi njegovo ime, priredili su je, likovno obikovali i pogovorima popratili akademik Luko Paljetak i dr. Antun Karaman, fotografije su snimali Neven Fazinić i Miho Skvrce, koji ih je i obradio za knjigu, korekturu su učinili Luko i Anamarija Paljetak, a stručni suradnik bio je Marin Ivanović.

O samoj knjizi uvodno je govorio Marin Ivanović, a zatim i najzaslužniji za njeno objavljivanje, dr. Antun Karaman koji se, kao i prije nekoliko tjedana u Kuni pelješkoj, gdje je nedavno predstavljena knjiga, posebno osvrnuo na onaj slikarski dio sačuvanih autobiografskih zapisa, te akademik Luko Paljetak koji je s dr. Karamanom sačuvane rukopise  transkriptirao – prepisao, naglasivši neke važne životne odluke slikara, ali i svećenika Medovića. U promociji su sudjelovali i Maja Vodopić te klapa Divna.

Pročitajte još

Matej Meštrović s DSO-om i Widjajom priređuje glazbeni spektakl na Stradunu

Dulist

DESET GODINA DU PISACA ‘Literat je naš najveći ponos!’

Andrea Falkoni Račić

‘A ŠETNJA MU BILA MRSKA’ Ivica Bota o Putu sv. Jakova u lipanjskim Putositnicama

Dulist