Zanimljivosti

Predstavljen zbornik „Svećenik vjere“ posvećen don Stjepanu Batinoviću

Neum knjiga

Ovog četvrtka u dvorani Sv. Ivana Pavla II u samostanu svete Klare pred velikim brojem okupljenim predstavljen je zbornik „Stjepan Batinović – svećenik vjere“, u kojem su objavljeni radovi osmorice autora o ovom velikom i omiljenom svećeniku, „Dumi“ kako ga je zvao njegov narod, a kojeg je nakon lanjskog skupa objavila „Crkva na kamenu“.

Predstavljanje zbornika organizirali su Zavičajna udruga Neum i HKD Napredak, sudjelovali su uz domaćine Milana Perića i Marinka Marića, priređivač mr sc don Ivo Šutalo, mrs c don Malden Šutalo i prof dr Božo Gooluža, te pjesmom članice FA Linđo. Završnim, prigodnim riječima skupu se obratio i don Jozo Njavro, župnik dubrovačke župe Sv. Andrije i ujedno, kako je večeras naglašeno najstariji svećenik rodom iz župe Hrasno u kojoj je don Stjepan Batinović službovao preko trideset godina.

Predstavljači zbornika posebno su naglasili kao je u svom radu don Stjepan Batinović nastojao malu župu Hrasno učiniti duhovnih svetištem, što je i uspio 1977., kada ova župa postaje Biskupijsko svetište Kraljice mira, mjesto okupljanja velikog broja vjernika svake druge nedjelje u svibnju. Posebno je velik doprinos u izdavalačkog djelatnosti ovog svećenika, uz nekoliko svojih knjiga, preveo je nekoliko knjiga sa francuskog i njemačkog, te je sve godine dok je bio na službi, objavljivao je časopis „Dumo i njegov narod“ u kojem je zapravo vodio kronologiju događanja, bilježio povijest i zgode tog kraja, a i šire. Don Stjepan Batinović, rođen u Dužima 1912. pored Neuma, a preminuo 1981. U Hrasnu, svoj časopis, a možemo ga nazvati i ljetopis, pisao je na staroj pisaćoj mašini u kraju koji tih godina nije imao struju, zapisujući jako puno vrijednih podataka, zbog čega je taj njegov časopis nakon svih godina među povjesničarima zaista smatra vrlo vrijednim dijelom.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist