Kultura

Predstavljen zbornik Stijepa Obada o novovjekovlju Dalmacije

Predstavljen zbornik Stijepa Obada o novovjekovlju Dalmacije

Zmajski stol Dubrovnik predstavio je danas pred mnogobrojnom publikom u Saloči od zrcala „Zbornik Stijepa Obada“ s početkom u 18.30 sati.

Na predstavljanju su sudjelovali prečelnik Zmajskog stola Dubrovnik dipl. ing. Nikola Obuljen, mr.sc. Ivan Mustać, prof.dr.Marko Trogrlić, dekan Filozofskog fakulteta Split, prof.dr. Josip Vrandečić sa Filozofskog fakulteta Split,te sam dr.sc. Stijepo Obad, profesor emeritus.

Okupljene je dvjema pjesmama oduševila i konavoska klapa Oštro s voditeljem maestrom Krešimirom Magdićem.

Uvodno je o Zmajskom stolu ponešto rekao gospar Obuljen, te prisjetio okupljene na čak 108 godina djelovanja u  područjima kulture, te njegovanja i promicanja iskonskog značenja kulture i tradicije.

-Zbornik je posvećen čovjeku koji je profesor, znanstvenik i promicatelj hrvatske baštine, te je izuzetno djelo 35 suradnika, magistara i doktoranata koji njeguju hrvatsku i svjetsku povijest. Bavi se novovjekovljem, ponajviše dalmatinskog kraja. – istaknuo je Obuljen.

Ivan Mustać istaknuo je kako je djelo impozantno zbog, osim više od sedamsto stranica koje nosi, i zbog činjenice da iz njenih korica izvire prepoznatljiv lik – upravo onaj Stijepa Obada.

-Djelo nosi trinaest priloga iz područja znanstvenog, kulturnog i društvenog djelovanja autora, koji iza sebe ima nekoliko stotina naslova. Obad je čuvar ognjišta, jezika i tradicije i njegova baština ostat će spomenik tradicije – istaknuo je Mustać.

Marko Trogrlić istaknuo je kako su Obadovi prijatelji iznimno sretni zbog ovog trenutka, jer su ga čekali šest godina.

Profesoru emeritusu htjeli smo nešto pokloniti za 75. rođendan, te htijući napraviti nešto što odudara od klasičnih zbornika, nešto specifičnije od zbornika ovog tipa, na sam prijedlog gospara Obada u zborniku su sudjelovali njegovi učenici, oni kojima je tokom svih ovih godina predavao. Na kraju je zbornik bio poklon za profesorov 80. rođendan. Od pozvanih sto posto, odazvalo se njih 99, 9 posto. – istaknuo je Trogrlić.

Dodao je još kako je zbornik napravljen u dva bloka, u kojem prvi okuplja radove onih koji su kroz profesorov rad i život dali svoje priloge o onome što je profesor obrađivao, svu stariju i noviju povijest te njegov aktivni rad. Radi se o historiografskom bloku sa sjajnom uvodnom studijom. Drugi blok sadržava pak suvremene prinose za povijest Dalmacije 19. i prve polovice 20. stoljeća.  

Josip Vrandešić istakao je pak kako broj i količina članaka potvrđuje kvalitetu, te kako time Obad zatvara jedinstven jadranski povijesni krug. Ovo su vrijedni radovi koji obilježavaju i zaokružuju rad Stijepa Obada. – istaknuo je Vrandešić.

Na kraju se prisutnima obratio i sam Stijepo Obad, održavši vrlo emotivan govor u kojem je posebno istakao čast što se našao među odabranima kojima se rade zbornici.

Istakavši teret godina koje nosi, kao i pedeset godina djelovanja iza sebe, Stijepo je naglasio sreću zbog ovog zbornika i osvrta na njegov rad.
-Htio sam izuzetak, da se vidi plod moga rada, kad su me već odabrali za zbornik, što mi je bila osobita čast. Ovo je zbornik mojih mladih kolega, a sa snagom volje odozgo, smatram da nikad nisi sam. Volio bih još raditi, ima još povijesnih tema koje treba obraditi. – zaključio je Obad.
 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist