Zanimljivosti

Predstavljen Zbornik radova o Pupnatu autora Nevena Fazinića

Predstavljen Zbornik radova o Pupnatu autora Nevena Fazinića

U Crkvi u Pupnatu ove je nedjelje predstavljen Zbornik radova o povijesti Pupnata autora nevena Fazinića. Predstavljanje je održao prof. Tonko Barčot, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo koji je u detalje ispričao što sve sadrži spomenuti Zbornik radova i koliko daleko seže u povijest.

Pupnat je staro otočko naselje, u zaštićenom brdovitom gnijezdu, kuda je prolazilo iz Pelješkog kanala prema Čari i Smokvici. U vrijeme gusarskih pohoda, kad bi zaprijetila opasnost s mora u Pelješkom kanalu, promatrači su obavještavali ˝kralja˝ u Pupnatu. Kralj kumpan(j)ije, koji je stolovao na brdu sjeveroistočno od današnjeg naselja, odakle se vidjelo more i uočavala opasnost, davao je nalog i ovlasti za obranu kapetanima Pupnata.

Sve ove zanimljivosti o povijesti ovog mjesta na otoku Korčuli možete pronaći u spomenutom Zborniku radova o Pupnatu, kao što je pronađen i jedan najstariji arhivski dokument iz 1391. godine koji govori o ženidbi jednog Pupnaćanina s plemkinjom… Iznenađujuće kako se u tom vremenu određivala raspodjela u braku, sve možete pronaći u četvrtom poglavlju Zbornika.

 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist