Zanimljivosti

Predstavljen Zbornik radova o Pupnatu autora Nevena Fazinića

U Crkvi u Pupnatu ove je nedjelje predstavljen Zbornik radova o povijesti Pupnata autora nevena Fazinića. Predstavljanje je održao prof. Tonko Barčot, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo koji je u detalje ispričao što sve sadrži spomenuti Zbornik radova i koliko daleko seže u povijest.

Pupnat je staro otočko naselje, u zaštićenom brdovitom gnijezdu, kuda je prolazilo iz Pelješkog kanala prema Čari i Smokvici. U vrijeme gusarskih pohoda, kad bi zaprijetila opasnost s mora u Pelješkom kanalu, promatrači su obavještavali ˝kralja˝ u Pupnatu. Kralj kumpan(j)ije, koji je stolovao na brdu sjeveroistočno od današnjeg naselja, odakle se vidjelo more i uočavala opasnost, davao je nalog i ovlasti za obranu kapetanima Pupnata.

Sve ove zanimljivosti o povijesti ovog mjesta na otoku Korčuli možete pronaći u spomenutom Zborniku radova o Pupnatu, kao što je pronađen i jedan najstariji arhivski dokument iz 1391. godine koji govori o ženidbi jednog Pupnaćanina s plemkinjom… Iznenađujuće kako se u tom vremenu određivala raspodjela u braku, sve možete pronaći u četvrtom poglavlju Zbornika.

 

Pročitajte još

‘VELIKI POTICAJ’ Konobi Knez brončani ‘Suncokret ruralnog turizma’

Dulist

Kako je Doris Bogoje preko sporta ostvarila svoj ‘američki san’?

Dulist

POSVEĆEN VOJNOVIĆU I IGRAMA Predstavljanje novog broja časopisa Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija