Zanimljivosti

Predstavljen Zbornik radova o Pupnatu autora Nevena Fazinića

U Crkvi u Pupnatu ove je nedjelje predstavljen Zbornik radova o povijesti Pupnata autora nevena Fazinića. Predstavljanje je održao prof. Tonko Barčot, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo koji je u detalje ispričao što sve sadrži spomenuti Zbornik radova i koliko daleko seže u povijest.

Pupnat je staro otočko naselje, u zaštićenom brdovitom gnijezdu, kuda je prolazilo iz Pelješkog kanala prema Čari i Smokvici. U vrijeme gusarskih pohoda, kad bi zaprijetila opasnost s mora u Pelješkom kanalu, promatrači su obavještavali ˝kralja˝ u Pupnatu. Kralj kumpan(j)ije, koji je stolovao na brdu sjeveroistočno od današnjeg naselja, odakle se vidjelo more i uočavala opasnost, davao je nalog i ovlasti za obranu kapetanima Pupnata.

Sve ove zanimljivosti o povijesti ovog mjesta na otoku Korčuli možete pronaći u spomenutom Zborniku radova o Pupnatu, kao što je pronađen i jedan najstariji arhivski dokument iz 1391. godine koji govori o ženidbi jednog Pupnaćanina s plemkinjom… Iznenađujuće kako se u tom vremenu određivala raspodjela u braku, sve možete pronaći u četvrtom poglavlju Zbornika.

 

Pročitajte još

[VIDEO] Po ričeti Marove none skuhajte štufani grah

Dulist

PORAST OD 14 POSTO Hrvati sve više kupuju preko Interneta

Dulist

UHVATILI SMO TRENUTAK Ljubav na Postiri

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija