Kultura

Predstavljen treći ovogodišnji «Dubrovnik»

Predstavljen treći ovogodišnji «Dubrovnik»

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u četvrtak, 10. listopada, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad treći ovogodišnji broj časopisa «Dubrovnik».

Fra Stipe Nosić na početku se osvrnuo na svoj tekst o Matu Celestinu Medoviću i dijelu njegova života koji je proveo u Samostanu Male braće. Naime, Medović, koji je 26 godina bio franjevac, a 15 godina živio u dubrovačkom samostanu, autor je oltarne pale «Sveti Franjo Asiški u molitvi», jedne od ljepših slika u samostanskoj crkvi. Nosić je podsjetio i na izložbu posvećenu Medovićevim radovima, slikama i zakrpama koje je u samostanu održana 23. ožujka 2013. godine.

U osvrtu na ostale tekstove iz rubrike posvećene baštini Ante Šoljić posebno je istaknuo tekst Zdenka Zlatara o Njarnjas-gradu, koji se bavi temom odnosa vlasti i kapitala u Dubrovačkoj republici, ponajprije u vrijeme Marina Držića i njegovih urotničkih pisama.
– Zlatar je u svom opširnom članku dobro primjetio kako u tim pismima nije riječ o revolucionarnom duhu, već o Držićevoj frustriranosti zbog gubitka plemićkog naslova njegove obitelji – kazao je Šoljić, dodavši kako autor u nizu grafikona ukazuje na povezanost bogatstva i moći dubrovačke vlastele.

Također je spomenuo i tekst Ivana Srše o palači u ulicama Điva Baglivija i Braće Andrijića  na Pustijerni, gdje Srša minuciozno analizira kako je jedna bogata obitelj u jednu palaču ujedinila dvije gotičke i jednu renesansnu palaču.
– Kako bi ispitao starost drvenih istesanih greda, autor je proveo i dendrokronološku analizu – istaknuo je Šoljić. U osvrtu na tekst hrvatskog diplomata Zdravka Sančevića o prekooceanskom hrvatsko-dubrovačkom galijunu Bartolomea Crescenzija Šoljić je istaknuo kako je ipak riječ o amaterskom i osebujnom djelu, kojeg ipak smatra zanimljivim zbog likovnih elemenata galijuna koji spajaju hrvatske i dubrovačke motive.

Akademik Luko Paljetak je iz rubrike poezije i proze istaknuo pjesme Sonje Jurić, članice mostarske Matice hrvatske koja u svom ciklusu lirskih pjesama «Fragment u dodiru» otkriva karakteristike pristupa emocionalnim izazovima svijeta.
– Riječ je o sažetom izrazu i liričnosti zaokupljenom ljubavnom tematikom koja riječnikom svakodnevnog govora nalazi svoj najbolji izraz – kazao je Paljetak, koji je također istaknuo i izbor poezije Zdravka Ostojića i Paula Augustina. Paljetak se osvrnuo i na pripovjetku Mata Jerinića «Kapi kiše od kristala».
 – Jerinić svojim prepoznatljivim satiričnim stilom i lijepim jezikom, s odmjerenom dozom dubrovačkih riječi, piše pripovijest kao svoju reakciju na sve veću iskvarenost suvremenog društva – istaknuo je Paljetak.
U trećem ovogodišnjem broju objavljena je i drama Stijepa Mijovića Kočana «Brown and Jerkić down».

Između izlaganja nastupio je glazbeni umjetnik Alberto Frka, a poeziju uvrštenu u ovom izdanju interpretirala je dramska umjetnica Nika Burđelez.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist