Aktualno

Predstavljen Susret hrvatske katoličke mladeži

Predstavljen Susret hrvatske katoličke mladeži

Program Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 26. i 27. travnja 2014. u Dubrovniku predstavljen je danas u dvorani Visia.

 
– Geslo ovog susreta je Na slobodu pozvani. Nije slučajno izabrano ovo geslo jer je Dubrovnik grad slobode, zastave Libertas. Također smo smatrali da je govor o slobodi koju želi svaki mladi čovjek jedan od bitnih govora današnjice. Tema je to o kojoj treba govoriti na stari i uvijek na nov način osvjetljavati. Govor Crkve često smatramo kao govor koji nešto zabranjuje. Ovom porukom Na slobodu pozvani želimo reći da Bog daje istinsku slobodu ako se Bogu odgovori sa da. Postoje mnoge stvari koje mlade ograničavaju u njihovoj slobodi, ali sloboda nije mogućnost izbora između ovog ili onog, već je sloboda izbor dobra. Nadam se da će to naši mladi uspjeti čuti i da će živjeti u skladu s time. Na internetu sam čitao komentare mladih kako se osloboditi od staraca da bi bili slobodni za ljeto. Mi ovim pozivamo i želimo pokazati da je to zavaravanje, da je zavaravanje oslobođenje od staraca, autoriteta, to je ponekad pravo ropstvo, a slobodu je moguće naći ako se odgovori Bogu sa svojim DA. Organizacija ovog susreta za svih nas bila je izazov, nakon što smo u Sisku na susretu rekli svoje da. Osjetili smo se slobodnima i sposobnima za ostvariti taj projekt. A da je ta sloboda funkcionalna pokazuju ovi mladi ljudi, animatori i volonteri susreta, koji su se skupili ovdje. Kao i mnogi drugi koji su se stavili na rapsolaganje ovom susretu.Vjerujem da smo probudili ovaj grad i naše mlade, vjerujem da će ovaj susret obogatiti sve koji će doći u naš grad, i da će još više ovaj susret obogatiti nas, stanovnike ovog grada i biskupije, a osobito naše mlade, posebno one koji su se angažirali – istaknuo je biskup mons. Mate Uzinić
 
 
U organizaciju ovog susreta uključilo se 1650 volontera – učenika, srednoškolaca, mladih od 15 do 30 godina. Prijave za sve mlade koji žele sudjelovati na ovom susretu traju od 7. siječnja do 5. ožujka, a bit će smješteni u obiteljima na području Dubrovačke biskupije, stoga su na ovoj konferenciji za novinare organizatori pozvali sve obitelji da na jednu noć otvoren vrata svojim domovima mladima – sudionicima ovog Susreta.
 
 
Mons. Petar Palić, predsjednik organizacijskog odbora izdvojio je tri bitna elementa ovog susreta.
– Prvi bitan element je zajedništvo u vjeri, drugi je svjedočanstvo to vjere, treći je, možda i najbitniji, da je koristan za osobni rast u vjeri svakog sudionika, osobni rast u življenju Evanđelja i kršćanskih vrednota. Sudionici dolaze iz Hrvatske, okolnih zemalja i dijaspore i radujemo se svakom sudioniku. Važno je i to da će 27. travnja u Rimu Ivan Pavao Drugi biti proglašen svetim, a on je u Gružu slavio euharistiju koju ćemo i mi slaviti toga dana, a ujedno je i počasni građanin Grada. Molit ćemo se za njegov zagovor i pokazati povezanost s njime – naglasio je mons. Palić.
 
– Ovakvi susreti trebaju nas spajati. Mladi su danas izloženi porocima, lako je zastraniti i poći na drugu stranu, a mi moramo pokazati da smo grad tolerancije i ljubavi – rekao je zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Željko Raguž.
 

– Dubrovačko-neretvanska županija trudi se podržati akcije Dubrovačke biskupije i njenih institucija i to ćemo napraviti i ovaj put. Obećanje je dano, pružit ćemo potporu u okviru  materijalnih sredstava, te Zavoda za hitnu medicinu i školske ustanove koje mogu pružiti smještaj za dio sudionika. Želim da za dvije godine ponovno budete organizatori jednog ovakvog susreta – istaknula je u ime DNŽ Marijeta Hladilo.
 
 
– PU daje punu podršku u organizaciji ovog skupa,i poduzet će sve mjere i radnje iz policijiske nadležnosti kako bi se sudionici skupa osjećali sigurno. U te dane bit će posebna regulacija prometa o čemu će sugrađani biti na vrijeme obaviješteni. Trebat će nam svima strpljenja, ali imamo puno iskustva i svi će se osjećati sigurno i sve će proteći u najboljem redu – rekao je Nikola Nalbani u ime PU Dubrovačko-neretvanske.
 
Ovom prigodom osim gesla susreta, predstavljena je i himna susreta pod nazivom Na slobodu pozvani, za koju su tekst napisali Josipa Dević, glazbu Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac, a aranžman potpisuje Saša Miočić. Predstavljen je i logo koji je izradio Maro Krile.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist