Zanimljivosti

Predstavljen ‘Speedy’ i ostali vrijedni projekti

Predstavljen 'Speedy' i ostali vrijedni projekti

Projekt SPEEDY, koji ima za cilj razviti i primjenjivati učinkovite procjene utjecaja na okoliš u Jadranskom prostoru te stvoriti tehnološku platformu za pravilnu primjenu europske direktive za procjenu utjecaja na okoliš (SEA), danas je predstavljen.

Riječ je o projektu iz programa IPA Adriatic, kojeg u Dubrovačko-neretvanskoj županiji provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zahvalio je predstavnicima Regije Abruzzo, koja je nositelj projekta, na kandidiranju te istaknuo kako je do suradnje došlo zahvaljujući aktivnosti županijskog ureda u Bruxellesu.

-Naša Županija putem Razvojne agencije DUNEA trenutačno  provodi projekte vrijedne 60 milijuna kuna. Uskoro ćemo predstaviti i četiri nova strateška projekta iz programa IPA Adriatic, vrijednosti 15 milijuna kuna. Želimo ovako nastaviti dalje – kazao je župan Dobroslavić, ističući kako je po uspješnosti u povlačenju sredstava iz EU fondova, u prekograničnim projektima, naša županija svrstana na šesto mjesto.

Zajedno s nositeljem projekta i partnerima iz Italije, Grčke, Srbije i Albanije, DUNEA kao partner i Zavod za prostorno uređenje DNŽ kao suradnik na ovom projektu, usvojit će zaključke koji će se predstaviti Europskoj komisiji. Već su održana dva međunarodna sastanka partnera u Pescari i u Tirani, a 23. i 24. listopada domaćin je DUNEA na sastanku u Dubrovniku. Voditeljica Odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša u DUNEA-i Helena Kangjera rekla je kako se radi o projektu ukupne vrijednosi 20 milijuna kuna, dok se na podružju DNŽ provode aktivnosti u vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna.
Strateška procjena utjecaja na okoliš – SPUO (ili SEA – Strategic Enviromental Assessment) je naziv koji se koristi za opisivanje sustavnog postupka za procjenu potencijalnih utjecaja planova i programa na okoliš. Izrada SEA-e zakonska je obaveza, a jedan od razloga za njezino uvođenje je potreba za ranim razmišljanjem o ciljevima i posljedicama za okoliš, te o dugoročnim i kumulativnim učincima na razini planova, odnosno postizanje održivog razvoja. Radi se o analizi mogućih utjecaja na okoliš i traženju najboljih alternativa uz poboljšanje transparentnosti postupka i suradnju s javnošću tijekom izrade planova. Ključni trenutak SEA-e je omogućiti javnosti da se izjasni o bitnim aspektima plana ili programa koji će utjecati na njihove živote.
Donošenjem niza zakona postupak SEA je u Hrvatskoj sustavno uređen i usklađen s direktivama i konvencijama EU-a i UN-a. Unatoč tome, još uvijek nema stvarnog razumijevanja razloga i koristi Strateške procjene utjecaja na okoliš te je zato važno shvatiti da je riječ o učinkovitom alatu kojim se mogu postići željeni ciljevi.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist