Aktualno

PREDSTAVLJEN PROJEKT ‘POVIJEST NA ZRNU SOLI’ Ston od danas ima ljepšu budućnost

U Tvrđavi Kaštio u Stonu danas je održano početno predstavljanje razvojnog integriranog programa ‘Povijest na zrnu soli’.

Danas je bio i Dan od kamenica u obližnjem Malom Stonu, stoga je ovo predstavljanje u Tvrđavi Kaštio bilo u posebnom tonu. Solana i zidine smatraju se bitnim obilježjima na kojima počiva povijest, sadašnjost, ali i budućnost Stona i njenih građana.

– Vjerujem kako će s ovim projektom Ston imati daleko ljepšu budućnost – rekao je načelnik Općine Ston Vedran Antunica na početku predstavljanja.

– Lijepo je biti na ovoj manifestaciji početka projekta. Moram reći kako je sasvim sigurno da će sredstvima iz ovog projekta još postati vidljivije i ljepše ono što Ston nudi. A Ston nudi zaista puno – rekao je župan Dubrovačko- neretvanske županije Nikola Dobroslavić dodavši kako je Ston siguran kandidat za UNESCO.

Podsjetimo, projekt je potpisan kraj 2016. godine u ukupnoj vrijednosti od 61,5 milijuna kuna. Bespovratna sredstava koja su dodijeljena projektu iznose 48 milijuna kuna. Završetak projekta očekuje se u 2019.

Nositelj projekta je Općina Ston, a partneri projekta su Društvo prijatelja dubrovačke starine, DUNEA, Turistička zajednica Općine Ston, Župa svetog Vlaha iz Stona i tvrtka Natura Dalmatia.

Voditeljica projekta Marija Tuferčić u svojoj je prezentaciji najveći naglasak stavila na učinke ovoga projekta, na ono što se želi postići.

– Želimo potaknuti društveni i gospodarski razvoj Stona. Očekuje se učinak porasta posjetitelja za 73 posto dvije godine nakon provedbe projekta. Raznim se sadržajima u lipnju i rujnu želi produžiti turistička sezona – rekla je Tuferčić i dodala kako se ovim projektom također želi još više povećati broj turističkih usluga te konkurentnost lokalnih poduzetnika i proizvođača.

Kroz ovaj će se projekt sufinancirati uređenje i opremanje tvrđava Veliki Kaštio i Koruna, rekonstrukcija i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda. Također, obnovit će se i proširiti Stonski lapidarij i obnoviti Napoleonov put, u onom dijelu koji se nalazi na području općine te nadograditi tematska staza ‘Pelješac – vinsko carstvo’.

Predstavljanje je održano u organizaciji Općine Ston i Turističke zajednice Općine Ston, a za glazbene momente bila je zadužena Klapa Kaše koja ove godine slavi desetu godišnjicu.

Pročitajte još

PUŠILI I PILI U ZRAKOPLOVU Pri slijetanju u Podgoricu privedeno 13 pomoraca, među njima i četiri Hrvata

Dulist

Od ponedjeljka ponovno prometuje i Libertasova linija 17 A

Dulist

Maturanti proslavili svoj dan bez većih izgreda, policija i vatrogasci intervenirali kod Pomorske škole

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija