Aktualno

Predstavljen program zaštite i spašavanja

Predstavljen program zaštite i spašavanja

Dubrovačko – neretvanska županija sudjelovala je na dvodnevnom sastanku u sklopu projekta ADRIARadNet u L'Aqulli.

Projekt je vrijedan 21 milijun kuna, a financira se iz sredstava program prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, iz kojeg će županija dobiti 2,3 milijuna kuna.

Cilj programa je u regijama Marche i Abruzzo te na području Albanije i Dubrovačko-neretvanske županije  postaviti radare čime bi se uspostavio jedinstveni radarski sustav praćenja hidrometeoroloških prilika na Jadranu. Nakon obrade, prikupljeni podaci bili bi dostupni putem Interneta.

Mato Tomljanović, koordinator projekta za Županiju  predstavio je sustav zaštite i spašavanja na našem području, posebno kada je riječ o nesrećama čiji su uzrok nepovoljne vremenske prilike te ulogu naše županije u realizaciji projekta.

Županija će koordinirati  dijelom projekta koji će objediniti potrebe krajnih korisnika uključenih partnera te izradom glavnih smjernica za rad i koordinaciju budućeg  jedinstvenog radarskog sustava.

Civilne zaštite regija Marche i Abruzzo, talijanska tvrtka za izradu i primjenu informacijskih tehnologija Beep Inovation, podružnice CIME-Međunarodnog centra za praćenje stanja u okolišu iz Italije i Albanije, albansko Ministarstvo unutarnjih poslova i tamošnji Institut za geoznanost sudjeluju u  projektu, a glavni nositelj projekta je Sveučilište u L'Aquili.

Sastanku je prethodilo javno izlaganje projekta ADRIARadNet u Regiji Abruzzo, predstavljene su mogućnosti zajedničke suradnje, uz ostalo, i u području civilne zaštite.

Marijana Matanić, prva tajnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji, ocijenila je skup izrazito korisnim naglašavajući njegovu ulogu u daljnjoj uspostavi dobrih gospodarskih i političkih odnosa dvaju zemalja.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist