Natrag
25.4.2019 02:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

Predstavljen program Dana kršćanske kulture

30.3.2017 @ 14:19 Dulist Kultura
7;7

Podijelite:

U dvorani sv. Ivana Pavla II danas se održala konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program Dana kršćanske kulture.

Na konferenciji, program su predstavili ravnatelj Manifestacije DKK dr. sc. Miro Radalj, predsjednik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Joško Mikuš te dr. sc. Slavica Stojan. Konferenciji je trebao prisustvovati i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, ali zbog osobnih razloga nije mogao biti na predstavljanju programa.

Miro Radalj ukratko je predstavio bogat program koji će od 1. do 11. travnja ponuditi pregršt kulturno-umjetničkih i duhovnih sadržaja.

– Od početka smo htjeli ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo. Ali nismo željeli ostati samo na tome. Bitno nam je isto tako uputiti javnost i na suvremene autore koji su se odazvali na sudjelovanje u ovoj manifestaciji i njenoj izgradnji – rekao je Mikuš i također zahvalio svim medijima koji su pratili ovu manifestaciju.

– Istaknuo bih ono što se prvi put izvodi, a to je djelo Tomasa Restija ‘Svoj oltar Vlaho podiže’, ali isto tako Koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova. Što se tiče duhovnog dijela izdvojio bih tradicionalni Križni put, ali i predavanje prof. dr. sc. p. Mija Nikića u kojem se ističe pitanje poslijepobačajnog sindroma – rekao je Josip Mikuš.

Jedna od predavačica je i Slavica Stojan koja će na Danima kršćanske kulture održati predavanje u spomen 350. obljetnice Velike trešnje u Dubrovniku kroz tekst ‘Zašto me, Bože, ostavi u životu da gledam ovaku mizeriju’.

– Dubrovčani koji su tada doživjeli mnoge strahote, napisali su mnoge stihove o tom događaju koje su u to vrijeme djelovale kao budnice – naglasila je Slavica i dodala koliko zapravo ima emotivnih djela koji su nastali poslije velikog potresa.

Dane kršćanske kulture u Dubrovniku organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u suradnji s nakladnom kućom Verbum iz Splita. Osim u Dubrovniku, ova manifestacija održat će se i u Splitu te Šibeniku.

Pokrovitelji manifestacije su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarska nadbiskupija, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik.

U okviru ove manifestacije dodjeljuje se nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana