Natrag
22.2.2019 11:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

Predstavljen Paljetkov “Dubrovnik. Moj grad”

13.9.2012 @ 1:26 Baldo Marunčić Kultura
13;13

Podijelite:

„Dubrovnik. Moj grad“, zbirka lirske proze akademika Luka Paljetka predstavljena je u srijedu navečer u samostanu sv. Klare.

Akademski slikar Rudolf Pater uvodno je izjavio kako je za njega Paljetak „metafizički čuvar Grada“.

– Spirala vječnosti u Lukovoj knjizi isčitava se kao poziv na menuet. Lukovo umijeće o Gradu zahtijeva veliki stupanj usložavanja korpusa znanja. Luko ne dozvoljava da uzaludnost posegne za transcendetalnim zaboravom, već ultimativno daje ovozemaljski osjećaj Gradu – rekao je o knjizi Pater.

– I da nije u njemu rođen, Paljetak je zaslužio Dubrovnik, baš kao što je Dubrovnik, čini se odvazda, zaslužio Luka paljetka. Oni se nisu samo zaslužili, nego i zadužili, obostrano se ćuteći – izjavio je pisac i redatelj Davor Mojaš o Paljetkovu radu.

– Dubrovnik, njegov grad, zapravo je naš. I Grad i autor. Iz tako simbiozne sabirnice nastala je knjiga koja okuplja Paljetkovo štivo o Dubrovniku, složenom slijedom marnog znalca – rekao je Mojaš.

Akademik Igor Fisković rekao je kako je knjiga dostojna velike pozornosti, kako po sadržaju tako i po autoru. Posebno je istaknuo vrijednost crno-bijelih fotografija Nenada Gatina, koje vizualno upotpunjuju Paljetkovu lirsku prozu.

– Paljetak u potpunosti vlada građom i sadržajem, budući da je duboko poznaje. Ovo je knjiga o Luku i njegovom rodnom gradu, a zapravo je knjiga o Luku samom – izjavio je Fisković.

Na kraju se nazočnima obratio i autor knjige, akademik Luko Paljetak.

– Došli ste večeras radi Grada. Zašto ste došli? Zato što ste vi Grad. Ima i onih koji misle da jesu Grad, a vi ste Grad – rekao je Paljetak.

Ulomke iz Paljetkove knjige čitali su sam autor te dramski umjetnik Maro Martinović, a promociju su glazbeno uveličali Dubrovački komorni zbor, flautistica Đive Franetović-Kušelj, klaviristica Nena Ćorak, gitarist Maroje Brčić te pjevač Krunoslav Težak.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana