Kultura

Predstavljen Paljetkov “Dubrovnik. Moj grad”

„Dubrovnik. Moj grad“, zbirka lirske proze akademika Luka Paljetka predstavljena je u srijedu navečer u samostanu sv. Klare.

Akademski slikar Rudolf Pater uvodno je izjavio kako je za njega Paljetak „metafizički čuvar Grada“.

– Spirala vječnosti u Lukovoj knjizi isčitava se kao poziv na menuet. Lukovo umijeće o Gradu zahtijeva veliki stupanj usložavanja korpusa znanja. Luko ne dozvoljava da uzaludnost posegne za transcendetalnim zaboravom, već ultimativno daje ovozemaljski osjećaj Gradu – rekao je o knjizi Pater.

– I da nije u njemu rođen, Paljetak je zaslužio Dubrovnik, baš kao što je Dubrovnik, čini se odvazda, zaslužio Luka paljetka. Oni se nisu samo zaslužili, nego i zadužili, obostrano se ćuteći – izjavio je pisac i redatelj Davor Mojaš o Paljetkovu radu.

– Dubrovnik, njegov grad, zapravo je naš. I Grad i autor. Iz tako simbiozne sabirnice nastala je knjiga koja okuplja Paljetkovo štivo o Dubrovniku, složenom slijedom marnog znalca – rekao je Mojaš.

Akademik Igor Fisković rekao je kako je knjiga dostojna velike pozornosti, kako po sadržaju tako i po autoru. Posebno je istaknuo vrijednost crno-bijelih fotografija Nenada Gatina, koje vizualno upotpunjuju Paljetkovu lirsku prozu.

– Paljetak u potpunosti vlada građom i sadržajem, budući da je duboko poznaje. Ovo je knjiga o Luku i njegovom rodnom gradu, a zapravo je knjiga o Luku samom – izjavio je Fisković.

Na kraju se nazočnima obratio i autor knjige, akademik Luko Paljetak.

– Došli ste večeras radi Grada. Zašto ste došli? Zato što ste vi Grad. Ima i onih koji misle da jesu Grad, a vi ste Grad – rekao je Paljetak.

Ulomke iz Paljetkove knjige čitali su sam autor te dramski umjetnik Maro Martinović, a promociju su glazbeno uveličali Dubrovački komorni zbor, flautistica Đive Franetović-Kušelj, klaviristica Nena Ćorak, gitarist Maroje Brčić te pjevač Krunoslav Težak.

Pročitajte još

DESET GODINA DU PISACA ‘Literat je naš najveći ponos!’

Andrea Falkoni Račić

‘A ŠETNJA MU BILA MRSKA’ Ivica Bota o Putu sv. Jakova u lipanjskim Putositnicama

Dulist

TAJNA PALA KORČULANSKE KATEDRALE Predavanje na temu 500 godina rođenja Jacopa Tintoretta

Dulist